1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


160 godina meteorološke postaje u Hvaru

DHMZ, 9. 2. 2018. − Meteorološka hvarska večer povodom 160. obljetnice osnutka meteorološke postaje u Hvaru održana je 1. veljače 2018. u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Hvar i Državnog hidrometeorološkog zavoda. Za ovu prigodu postavljena je i izložba povijesnih dokumenata o radu postaje, koju su pripremili meteorolozi DHMZ-a, dr. sc. Višnjica Vučetić i Marko Vučetić iz arhiva DHMZ-a, Geofizičkog odsjeka PMF-a te svoje privatne zbirke. Prostorije Gradske knjižnice i čitaonice Hvar za vrijeme predavanja dupkom su bile popunjene što pokazuje veliki interes Hvarana za život postaje i nadasve motritelja koji su savjesno kroz povijest obavljali mjerenja.

Hvaranin, meteorolog Marko Vučetić održao je prigodno predavanje Crtice iz povijesti hvarske meteorologije. Među mnogim, za ovu večer odabranim zanimljivostima, čulo se o svjetski poznatom prirodoslovcu i meteorologu Grguru Bučiću, osnivaču postaje u Hvaru. On je 1. ožujka 1858. započeo s meteorološkim mjerenjima u Hvaru u sklopu tadašnje austrijske mreže meteoroloških postaja. Također ukazano je na slabo poznatu činjenicu da je upravo na osnovu Bučićevih podataka svjetski klimatolog Julius von Hann 1884. objavio Klimu grada Hvara (Klima von Lesina) što je prva klima jednog hrvatskog grada ili područja ikada!

U 160 godina postojanja postaje zbilo se mnoštvo zanimljivih događaja koje su motritelji zabilježili, od polarne svjetlosti, povodanja, nevremena, pada meteora, potresa, tučom uništenih vinograda, potopljenih brodova pa čak i epidemija bolesti koje su motritelji smatrali vrijednim zapisati u dnevnik motrenja. Postaja je u ratnim danima prestajala s radom, ali se opet nakon ratne ugroze kao feniks obnavlja i stasala do danas. Iako u nekim razdobljima postaja nije radila, ipak na predavanju se moglo čuti da je meteoroloških mjerenja u Hvaru bilo i da bi se potragom u arhivima mogli pronaći barem neki podaci koji i te kako mogu ispuniti praznine. Postaja je od 1926. radila u sklopu franjevačkog samostana, a voditelj, motritelj je bio Pavao Miličić iz Brusja (naselje 5 km udaljeno od grada Hvara) ili kako su ga Hvarani nazivali padre Pavo koji je obavljao motriteljsku službu do 1948. I iz ovoga razdoblja rada postaje postoje mnoge zanimljivosti koje pokazuju ne samo meteorološka zbivanja nego i način života i poimanja prirodnih pojava tadašnjih Hvarana. Prekrasan je opis polarne svjetlosti 25. na 26. siječnja 1938. koji je ostavio padre Pavo: Jutros su govorili da se je negdje zapalila velika šuma, drugi tvornica, drugi nagoviještali znak s neba prijetećeg budućeg krvavog rata. Također, zanimljivo da je od početka rada u franjevačkom samostanu postaja imala velik broj registrirnih instrumenata kao i heliograf. Nažalost do sada podaci o tim zabilježenim mjerenjima nema nisu pronađeni. Odavde se postaja seli u dvorište obližnje zgrade, a 1950. opet se vraća na početno mjesto gdje je mjerenja započeo Grgur Bučić u Venerandu, danas poznatu hvarsku ljetnu pozornicu.

Ovo je bila prigoda da se najave i druga događanja u Hvaru povodom 150. obljetnice početka modernog turizma u Hvaru (1868. osnovano Higijeničarsko društvo), a čemu su prethodila meteorološka mjerenja kao temelj razvitka turizma. Tijekom godine predviđa se još meteoroloških zbivanja, a na jesen i meteorološki znanstveno-popularni skup posvećen 160. obljetnici hvarske postaje.