1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Zagreb−Grič dobio status stoljetne postaje WMO-a

DHMZ, 2. 7. 2018. - Na 70. sjednici izvršnog vijeća Svjetske meteorološke organizacije (EC-70) postaja Zagreb-Grič dobila je status stoljetne postaje Svjetske meteorološke organizacije (WMO). Treća je to postaja u Hrvatskoj, nakon Gospića i Hvara, uvrštena na listu WMO-ovih postaja s dugogodišnjim nizom podataka. Do sada su taj status imale postaje Hvar, na kojoj su mjerenja započela 1858. te postaja Gospić na kojoj su mjerenja započela 1872.

Neprekidni dugogodišnji niz meteoroloških podataka na postaji Zagreb-Grič jedan je od najhomogenijih nizova u Europi, jer od početka mjerenja nije bilo prekida motrenja (mjerenja su započela 1. prosinca 1861.), promjene mjesta postaje niti značajnih promjena u okoliša postaje stoga je svakako zaslužila ovo prestižno mjesto. Zagreb-Grič je ovaj status dobio s još 55 postaja i sada će ih na ovoj WMO-ovoj listi važnih postaja biti ukupno 115 iz cijelog svijeta. Svakoj od priznatih postaja bit će dodijeljen WMO certifikat te će na postaji biti izvješena mjedena ploča.

Na WMO-ovoj listi postaja s dugogodišnjim nizom podataka, Zagreb-Grič je 10. postaja po starosti. Ispred nje su Kremsmünster iz Austrije koja je osnovana još u 18. stoljeću (1762.), švicarska postaja Col du Grand-St-Bernard (iz 1817.), finska postaja Helsinki (iz 1844.), islandska Stykkisholmur (iz 1846.), talijanska Urbino – Osservatorio Alessandro Serpieri (1851.), južnoafrička Cape Agulhas (1855.), australska Mt Boninyong (1856.), hrvatska postaja Hvar (1858.) i talijanska Moncalieri- Collegio Carlo Alberto (1859.).

Status stoljetne postaje bit će posebno se označene i u bazi podataka OSCAR koja se vodi u sklopu WMO-ovog sustava WIGOS (Svjetskog integriranog motriteljskog sustava).