1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


Kalendar DHMZ-a za 2021. godinu

DHMZ, 16. 12. 2020. - Već nam je postala uzrečica: Jedva čekam da završi 2020.! Ovu godinu posebno su obilježili pandemija koja ne jenjava, jak potres u Zagrebu i okolici, poplava u srpnju u Zagrebu i sada u prosincu u Istri te vrgoračkom i konavoskom kraju.

Zbog potresa DHMZ je morao napustiti svoju rodnu kuću i od srpnja radimo u iznajmljenom prostoru, u kući slatkiša na Ravnicama 48, a u budućnosti očekujemo preseljenje u novu zgradu. Meteorologija ne napušta zauvijek Grič 3, mjerenja se i dalje nastavljaju, a tako bi trebalo i ostati neovisno o sudbini zgrade.

Godinu 2021. očekujemo čuvajući lijepe uspomene i nasljeđe prošlosti te s nadom u dobru budućnost. S tom idejom koncipirali smo naš kalendar za 2021. godinu u kojoj će naša meteorološka postaja na Griču napuniti 160 godina.

Postaja Zagreb-Grič radi bez dana prekida od 1. prosinca 1861. kada su je osnovala dvojica prirodoslovaca - Josip Torbar i Ivan Stožir. Njihov entuzijazam dijelili su i svi oni koji će iza njih doći na Grič 3 o čemu svjedoči i činjenica da su iz meteorološke postaje u fizikalnom kabinetu realne gimnazije izrasli Geofizički zavod, Državni hidrometeorološki zavod, Seizmološka služba i Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Entuzijazam je zajednička karakteristika svih ljubitelja prirode koji su zbog lijepog pogleda ili jedinstvenog doživljaja prirodnih pojava spremni izložiti se svakakvim vremenskim prilikama i fizičkom naporu. Jedinstven je entuzijazam i posebnost onih koji pri tome imaju sigurnu ruku i znaju kako fotografirati čaroliju prirode kojoj svjedoče. Hvala od srca autorima dvanaest fotografija koje krase naš novi kalendar. Fotografije smo odabrali od skupa od preko 200 fotografija koje su hrvatski autori poslali na natječaj Svjetske meteorološke organizacije. Ovogodišnjih 12 veličanstvenih u našem kalendaru su (abecednim redom): Šime Barešić, Mislav Bilić, Damir Borčić, Marijan Forgač, Goran Gašparac, Goran Grudić, Kristina Jelenčić, Zrinka Lovrić, Miroslava Novak Hranjec, Sandro Puncet, Ivan Ranogajec i Branko Težak.

Sada ste već dovoljno znatiželjni da saznate kako izgleda naš novi kalendar, zar ne?!

Izvolite ovdje.

Želimo Vam zdravu i mirnu 2021. godinu!

Vaši DHMZ-ovci