1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Kakvo nas ljeto očekuje?

DHMZ, 31. 5. 2016. - S prvim toplim danima početkom svibnja, često pitanje korisnika prognoza Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a je: Kakvo će vrijeme biti u ljeto?. Hoće li biti ekstremno toplo kao prošlo ili će pozitivno odstupanje biti manje izraženo (kao 2014. godine) pa će nam se činiti kao hladnije od uobičajenog zbog viška oborine u većem dijelu Hrvatske (prema raspodjeli percentila od normalno do ekstremno kišno).

Za područje Hrvatske očekuje se ljeto uglavnom toplije od prosjeka i to u sva tri ljetna mjeseca (lipanj, srpanj, kolovoz). To su pokazale analize dostupnog prognostičkog materijala iz mnogih europskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu vremena obzirom da se se srednja tromjesečna temperatura (lipanj, srpanj, kolovoz) za područje Hrvatske predviđa višom od klimatološkog srednjaka ili najmanje oko njega uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze.

Veće pozitivno odstupanje, dakle toplije, moguće je u drugoj polovini lipnja i na kopnu i na moru te u kolovozu, ponajprije u Dalmaciji. Svakako valja imati na umu da, iako se očekuje iznadprosječno toplo ljeto, ne znači da neće biti kraćih hladnijih razdoblja, kada je moguća temperatura niža od uobičajene!

Tijekom ljeta 2016. očekuje se da će biti uobičajeno kišno, dakle s količinom oborine uglavnom oko prosjeka. Budući je tijekom ljetne sezone uobičajena pljuskovita oborina, a mogući su i izraženiji pljuskovi i grmljavina vrlo lokalnog karaktera, prognozirana količina oborine vjerojatno će biti nejednoliko raspoređena. Isto tako, uobičajena količina oborine koja padne tijekom ljeta, osobito na području Dalmacije, je razmjerno mala pa je stoga lokalno moguća i manja količina kiše od prognozirane.

Služba za vremenske analize i prognoze DHMZ