1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Sustav upozorenja i prognoza o nailasku štetnih i opasnih hidroloških događaja

DHMZ, 23. 10. 2015. - U cilju pravovremenog upozoravanja i smanjenja negativnih posljedica bujičnih poplava, DHMZ zajedno s ostalim nacionalnim hidrometeorološkim službama iz jugoistočne Europe te svjetskim institucijama - Svjetskom meteorološkom organizacijom (WMO), Hydrologic Research Center (HRC) i National Oceanic and Atmospheric Organization (NOAA) sudjeluje u projektu pod nazivom South East Europe Flash Flood Guidance.

Flash Flood Guidance (FFG) sustav temeljen je na korištenju procjene količine oborine dobivene satelitskim produktima i ALADIN modelom te pruža indikatore koji ukazuju hoće li ta oborina rezultirati protocima koji će ispuniti riječna korita. Koristi se u operativnoj praksi za izradu upozorenja i prognoza o nailasku opasnih i štetnih hidroloških događaja.

FFG je na DHMZ-u pušten u eksperimentalan operativni rad 1. rujna 2015. i službeno je predstavljen 11. rujna 2015. na stručnom skupu u Hrvatskim vodama, zajedno s projektom Implementacija pilot projekta i jačanje kapaciteta za prognoziranje poplava.

Iako je sustav trenutno u eksperimentalnoj fazi, na osnovi tog sustava DHMZ-ov Odjel za hidrološke prognoze izdao je prošli tjedan upozorenja na mogućnost bujičnih poplava. Prognoza se ostvarila te su zbog ekstremnih oborina, nažalost, poplavljeni Gospić, Šibenik i Vodice (slike od 1 do 6).

Bujične poplave (flash floods) su izraziti hidrometeorološki događaj s velikim i brzim oscilacijama protoka, najčešće kao rezultat intenzivnih oborina u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Zbog izrazite kompleksnosti i lokalnog karaktera predstavljaju problem u hidrometeorološkom prognoziranju.

Uloga WMO-a na projektu "South East Europe Flash Flood Guidance" je osiguravanje pristupa globalnim podacima, kontrole kvalitete i nadzora. Globalnu procjenu količine oborina dobivenih iz satelitskih produkata omogućila je NOAA, dok je HRC osigurao tehničku podršku za implementaciju sustava. Projekt je financiran sredstvima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Opširnije o projektu može se pročitati ovdje.

Slika 1. Prikaz dnevnih oborina za pojedine gradove u periodu 10.-16.10.2015.
Slika 2. Rezultat prognostičkog modela za područje Like 14.10.2015. u 18 UTC
Slika 3. Poplava na Gospićkom području 14.10. - Izvor - Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS)
Slika 4. Rezultat prognostičkog modela za odabrano područje 15.10.2015. u 00 UTC
Slika 5. Poplava u Vodicama - Izvor - Šibenik.in
Slika 6. Poplava u šibeniku 14.10. - Izvor - Šibenik.in