1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Novi prikaz i sadržaj rubrike Vrijeme u Hrvatskoj na mrežnim stranicama DHMZ-a

DHMZ, 21. 9. 2015. - Od danas su na našim mrežnim stranicama u rubrici Aktualni podaci - Vrijeme u Hrvatskoj kroz 24 sata dostupni podaci motrenja (mjerenja i opažanja) s 43 meteorološke postaje DHMZ-a. To su podaci sa svih glavnih meteoroloških postaja DHMZ-a (redovna motrenja te automatski mjerni sustav) te podaci s automatskih postaja u vlasništvu drugih institucija uključenih u mrežu meteoroloških postaja DHMZ-a.
Nadalje, u novi prikaz su uključena motrenja u terminima 7 i 14 h na klimatološkim postajama za koje su pripadni gradovi i općine pristali sufinancirati potrebna motrenja i javljanja podataka.
Mjerne lokacije su poredane regionalno, za razliku od dosadašnjeg abecednog prikaza. Na kraju tabličnog prikaza podataka nalazi se legenda s naznakom koji su podaci dobiveni radom motritelja, a koji su s automatskih mjernih sustava.

U osnovnoj mreži postaja DHMZ-a trenutno rade 34 glavne meteorološke postaje (2 ili više profesionalnih motritelja te pripadnim automatskim mjernim sustavom), 104 klimatološke postaje s motriteljima volonterima (motrenja u terminima 7,14 i 21 sat) te 341 kišomjerna postaje s motriteljima volonterima (motrenje u 7 sati) i sve su sastavni dio Globalnog motriteljskog sustava koji koordinira WMO u sklopu programa Svjetsko meteorološko bdijenje (GAW). Spomenuti broj i vrste postaja, programi i standardi motrenja (mjerenja i opažanja) propisani su kroz Zakon o obavljanju poslova hidrometeorološke službe u Republici Hrvatskoj (NN br. 14/78), Pravilnik o utvrđivanju mreža i programa rada meteoroloških postaja od interesa za Republiku Hrvatsku (Službeni list br. 50, od 31. kolovoza 1990.) te Opće uvjete za rad meteorološke postaje prema obvezujućim propisima Svjetske meteorološke organizacije (WMO Guide to Meteorological Instruments and Methods of Observation, No.8).