1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Peto izvješće IPCC-a o procjeni klimatskih promjena

DHMZ, 10. 11. 2014. - Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) je svjetsko tijelo za procjenu znanstvenih činjenica o klimatskim promjenama koje su 1988. osnovali Svjetska meteorološka organizacija (WMO) i Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP), a odobrili su ga Ujedinjeni narodi. Svrha IPCC-a je da donositelje odluka snabdijeva redovitim procjenama klimatskih promjena na znanstvenoj osnovi, njihovog utjecaja i budućih rizika, kao i mogućnosti prilagodbe i ublažavanja.

Zato otprilike svakih šest godina, IPCC izdaje sveobuhvatna izvješća o procjeni klimatskih promjena. Osim toga, IPCC izdaje i posebna izvješća o konkretnim temama koja zahtijevaju neke od njegovih 195 članica, kao i metodološka izvješća i programe koji pomažu članicama u izvještavanju o njihovim stakleničkim plinovima.

Objavom ovog Zbirnog izvješća, IPCC je finalizirao Peto izvješće o procjeni (AR5). AR5 predstavlja najopsežniju procjenu klimatskih promjena ikad poduzetu. Više od 830 znanstvenika iz preko 80 zemalja odabrano je u autorske timove koji su sastavili izvješće.
Prilog 1. radne skupine Petom izvješću o procjeni "Fizikalno-znanstvene osnove" finaliziran je i objavljen u rujnu 2013. Prilog 2. radne skupine "Utjecaji, prilagodba i ugroženost", koji se sastoji od Dijela A: "Globalni i sektorski aspekti" i Dijela B: "Regionalni aspekti", finaliziran je i objavljen u ožujku 2014. dok je prilog 3. radne skupine "Ublažavanje klimatskih promjena" objavljen u travnju 2014. Tako ovo zbirno izvješće, pisano pod vodstvom predsjedavajućeg R. K. Pachaurija, kao što mu i naslov govori, prethodne nalaze iz priloga radnih skupina sažima i integrira u sažeti dokument od oko stotinjak stranica.

Na kraju ovog opsežnog rada, R.K.Pachuri javnosti se obratio riječima: "Želio bih zahvaliti stotinama stručnjaka iz svjetske znanstvene zajednice koji su uložili svoje vrijeme i stručnost kako bi sastavili najopsežniju procjenu klimatskih promjena ikad poduzetu. Nadam se da će ovo izvješće poslužiti svjetskim vladama i da će pregovaračima pružiti znanstvenu osnovu za rad na novom globalnom sporazumu o borbi protiv klimatskih promjena".