1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


IPCC završava rad na 5. zbirnom izvješću

DHMZ, 28. 10. 2014. - Četrdeseta sjednica Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) započela je s radom 27. listopada 2014. u Kopenhagenu kako bi se pripremilo 5. zbirno izvješće IPCC-a koje će donositeljima odluka omogućiti uvid u iscrpnu procjenu rizika od klimatskih promjena.

Na sedmodnevnoj sjednici bit će pročišćeni i objedinjeni zaključci tri radne skupine objavljeni u posljednjih 13 mjeseci kao i rezultati dvaju posebnih izvješća iz 2011. godine. Tako objedinjene i međusobno povezane informacije iz različitih prethodnih izvješća pridonijet će novom uvidu u problematiku odnosa prema klimatskim promjenama.

"Zbirno izvješće predstavljat će važnu smjernicu koja će doprinijeti ideji što hitnijeg globalnog sporazuma među donositeljima odluka kako bi se napokon promijenio trend u klimatskim promjenama", izjavio je Rajendra K. Pachuri, predsjedavajući IPCC-a. "Ono će nam donijeti potrebno znanje za donošenje razumnih odluka i gradnju održive budućnosti. Također će osnažiti naše razumijevanje razloga za neodložnim djelovanjem kao i posljedica u slučaju da takvo djelovanje ne bude provedeno."

Za trajanja sjednice predstavnici vlada članica IPCC-a i znanstvenici koji su radili na Izvješću obavit će konačnu provjeru i odobriti sažetak, kao i zbirno izvješće u cijelosti. Ovim će radom biti završeno 5. izvješće IPCC-a, dosad najiscrpnija studija o klimatskim promjenama.

Rajendra K. Pachuri, koji je također vodio i rad na zbirnom izvješću, potaknuo je odgovorne da što hitnije pristupe pregovorima o klimatskom sporazumu kao i da svoje odluke zasnivaju na znanstvenim rezultatima. "Iskreno se nadam da će odgovorni uspješno izbjeći zamku beznađa temeljenog na uvjerenju da se više ništa ne može učiniti, jer nada uvijek postoji." Predsjedavajući je naglasio da izvješće upravo i upozorava na rješenja i djelovanje za hvatanje u koštac s klimatskim promjenama. "Ne želim reći da će biti jednostavno, jer neće. Pred nama su velik posao i još veći izazovi koji su i dalje izvedivi. Još uvijek imamo vremena da izgradimo bolji, održiviji svijet te da izbjegnemo najstrašnije posljedice klimatskih promjena. Ali moramo znati da nam tog dragocjenog vremena sve više ponestaje". Zbirno izvješće bit će objavljeno 2. studenog 2014. godine.