1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Kakvo nas ljeto očekuje?

DHMZ, 1. 6. 2017. – Zadnji dani svibnja u mnogim su krajevima Hrvatske protekli u gotovo ljetnom ugođaju. Bilo je toplije od prosjeka za doba godine, s temperaturom nerijetko višom od 27 °C, a na samom kraju svibnja na kopnu smo iskusili i pravu ljetnu vrućinu s temperaturom višom od 30 °C.

Kao i mnogo puta do sada, nakon svibnja koji će se po skoroj klimatološkoj ocjeni vjerojatno pokazati toplijim od prosjeka, odmah nam na pamet pada pitanje: Kakvo nas ljeto očekuje?

Sezonska prognoza DHMZ-a za ljeto (lipanj, srpanj, kolovoz) 2017. pokazuje da će ono biti iznadprosječno toplo uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pozitivno odstupanje, odnosno toplije od uobičajenog izgledno je u sva tri mjeseca, pri čemu je pozitivno odstupanje jače izraženo u srpnju i kolovozu. Također, ne može se isključiti pojava toplinskih valova, odnosno niza dana kada temperatura (i najviša dnevna i najniža tijekom noći i jutra) prelazi neke, unaprijed utvrđene vrijednosti kod kojih su mogući utjecaji na ljudsko zdravlje. Međutim, zasigurno se ne može već sada prognozirati kada će nastupiti i koliko će trajati.

Isto tako, iako se u sljedeća tri mjeseca očekuje srednja sezonska temperatura viša od prosjeka, moguća su kraća razdoblja s temperaturom nižom od uobičajene. Prognoza količine oborine za tromjesečni period je puno složenija, pa je i pouzdanost manja. Na temelju dostupnog prognostičkog materijala, ukupna sezonska količina oborine za ovo ljeto predviđa se manjom od višegodišnjeg srednjaka uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. To znači da će količina kiše biti manja od uobičajene, pri čemu će ona najvjerojatnije biti nejednoliko raspoređena. Kako su tijekom ljeta pljuskovi uobičajena pojava, njihova rasprostranjenost i intenzitet uvelike će određivati raspodjelu i količinu oborina. Naime, iako se predviđa manja količina kiše od uobičajene, to ne znači da neće biti i kraćih kišnih epizoda ili grmljavinskih pljuskova, lokalno moguće i jače izraženih, s mogućim viškom oborine. S druge strane, kako je količina kiše, primjerice u Dalmaciji tijekom ljeta razmjerno mala, može se dogoditi da u nekim od mjeseca (ponajprije u srpnju) bude zabilježen znatni manjak kiše u odnosu na prosjek, a ponegdje oborine mogu i izostati.

Sezonska prognoza je vrsta dugoročne prognoze i rezultat je interpretacije velike količine dostupnog prognostičkog materijala. Sezonska prognoza Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a ponajprije se odnosi na podatke dobivene računalnim modelom za dugoročnu prognozu, a koje DHMZ, kao predstavnik Republike Hrvatske, preuzima iz Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) čije je sjedište u Readingu, Velika Britanija. U obzir se uzimaju i raspoloživi prognostički materijali meteoroloških službi iz Velike Britanije (Met Office), SAD-a (IRI, International Research Institute for Climate and Society, University of Columbia; CPC, NOAA) i Japana (JAMSTEC - Japanska meteorološka agencija).