1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Zima, proljeće, ljeto... izazovi!

DHMZ, 1. ožujak 2012. - Kao što je i uobičajeno, dašak proljeća već se osjećao u posljednja dva tjedna veljače, a i u sljedećim će danima. No, za spremanje toplije odjeće još je odviše rano, kao i za mijenjanje automobilskih guma. Već sredinom sljedećega tjedna ponovno će jutarnja temperatura zraka imati negativan predznak, čak i ponegdje na moru. A i pahulje bi ponegdje mogle zalepršati.

Hladnoće smo se ove veljače naužili, osobito u njezinoj prvoj polovici. Srednja najviša dnevna temperatura zraka prva dva tjedna veljače u Zagrebu je bila samo oko -5 °C, a prosječna je, iz razdoblja 1961.-1990. godina oko 6 °C, u posljednjih 30 godina čak i oko 7 °C.

U Splitu je pak bilo samo oko 4 °C u najtoplije doba dana u prva dva tjedna, zatim oko prosječnih 11 °C. Unatoč osjetnom zatopljenju, ova veljača, prema preliminarnim ocjenama, zaslužuje u većini Hrvatske ocjenu "vrlo hladna", ponegdje vjerojatno čak i "ekstremno hladna", kao primjerice u Kninu, a ni u Osijeku, Gospiću, Rijeci i Splitu nije znatno iznad te ocjene. Podrobniju analizu uskoro će objaviti kolege klimatolozi DHMZ-a, gdje će i razuvjeriti one koji možda misle kako je oborina bilo napretek. No, u odnosu na prosjek to i nije bilo nešto osobito, osim rijetko, primjerice u Komiži i posebice Dubrovniku, gdje se tijekom veljače uobičajeno izmjeri 110 mm oborine, a ove je godine čak 244 mm.

Zahvaljujući veljači, dugoročne su se prognoze za zimu ostvarile - od prosječnosti odstupa malo koje mjesto. Suša se također nastavila, osobito na Jadranu i područjima uz njega.

A proljeće?

I najnovije prognoze za sljedećih 6 mjeseci, kao i prošli izračuni, daju u većini Hrvatske, uz iznimku sjevernog Jadrana, malu vjerojatnost pojave mjeseca hladnijeg od prosjeka. štoviše, vjerojatnije je pozitivno odstupanje srednje temperature zraka, i cijele sezone, i svakog mjeseca. Pritom nema pouzdanih pokazatelja zamjetnijeg pozitivnog odstupanja od uobičajenih količina oborine, i mjesečnih i sezonskih, čak je malo izgledniji njihov manjak, posebice u proljeće. No, ne smije se zaboraviti kako su kod oborina moguća veća odstupanja od mjesta do mjesta nego kod temperature.

Iznadprosječno toplo ljeto.

Prognoze iznadprosječne topline tijekom ljeta i ljetnih mjeseci čine se još pouzdanijima od onih za proljeće jer postojano daju i veća pozitivna odstupanja od prosjeka i veće vjerojatnosti tih odstupanja. Naravno, to ne znači da će svi tjedni biti topliji od prosjeka pa za planiranje godišnjeg odmora ove prognoze nisu od velike pomoći, ali možda jednog dana postanu. To je još jedan od meteoroloških izazova čije rješenje zanima mnoge.

Izazovi 2.

Upravo "Meteorologija u fokusu javnosti" tema je ovogodišnjih, drugih po redu "Meteoroloških izazova", međunarodnog znanstveno-stručnog skupa kojeg organizira Hrvatsko meteorološko društvo zajedno s Tehničkim muzejom, Državnim hidrometeorološkim zavodom i Geofizičkim odsjekom Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Skup će se održati sljedeći tjedan u Zagrebu. I to u dane koji su prema trenutačnim prognozama najhladniji u sljedećem tjednu.

Zoran Vakula