1. Naslovnica
 2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


Program obilježavanja Svjetskog meteorološkog dana i Svjetskog dana voda

Svjetski meteorološki dana i Svjetski dana voda

Pravovremenim otkrivanjem opasnih hidrometeoroloških pojava i dostavljanjem upozorenja nadležnim službama za zaštitu i spašavanje te široj javnosti preduvjeti su za brzo djelovanje koje spašava ljudske živote.

Cjeloviti program dostupan je ovdje.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) u partnerstvu s Hrvatskim meteorološkim društvom (HMD) i Geofizičkim odsjekom Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu svečano će obilježiti Svjetski meteorološki dan i Svjetski dan voda prigodnim programom i predavanjima stručnjaka i znanstvenika DHMZ-a u petak, 25. ožujka 2022., u Kongresnoj dvorani Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu, s početkom u 11 h.

Svečanosti obilježavanja prisustvovat će suradnici, partneri, članovi amaterskih udruga, ljubitelji meteorologije, zaposlenici i umirovljenici DHMZ-a.

Pored pozdravnog govora glavne ravnateljice DHMZ-a, dr. sc. Branke Ivančan-Picek, okupljenima će se obratiti izaslanica predsjednika Vlade RH ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Nataša Tramišak.

U uvodnom dijelu programa predviđeni su i govori Vesne Đuričić, predsjednice Hrvatskog meteorološkog društva, prof. dr. sc. Zorana Pasarića, obnašatelja dužnosti pročelnika Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Mirka Planinića, dekana Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, mr.sc. Alenke Košiša Čičin-Šain, zamjenice direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Mile Horvata, državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog meteorološkog dana posvećena je ranom upozorenju i djelovanju te naglasak stavlja na ključnu ulogu pravovremenih i kvalitetnih hidrometeoroloških i klimatoloških informacija za smanjenje rizika od katastrofa, dok Svjetski dan voda ističe važnost zanemarenog, a vitalnog resursa čovječanstva – podzemne vode.

Klimatske promjene, a posljedično ekstremne vremenske, klimatske i hidrološke pojave, predstavljaju sve veću prijetnju ljudskim životima, ekosustavima, gospodarstvima i društvima. Više nego ikada izloženi smo višestrukim rizicima koji rastu kao rezultat porasta stanovništva, urbanizacije i propadanja okoliša. U Hrvatskoj u prosjeku više od 70 % svih šteta i ekonomskih gubitaka od prirodnih katastrofa pripadaju meteorološkim i hidrološkim čimbenicima.

Pravovremenim otkrivanjem opasnih meteoroloških pojava i dostavljanjem upozorenja nadležnim službama za zaštitu i spašavanje te široj javnosti ključni su preduvjeti za brzo i adekvatno djelovanje koje će zaštititi ljudske živote i spriječiti velike materijalne štete.

Važnu ulogu u pravodobnom i točnom informiranju javnosti i time u izgradnju učinkovitog sustava ranog upozorenja, imaju mjerenja, informacije, aktivnosti te strukturni projekti modernizacije koje provodi DHMZ prateći svjetske trendove i razvoj suvremene tehnologije.

Iako se u posljednjih 50 godina broj katastrofa upeterostručio, dobra je vijest da se broj žrtava smanjio. To ukazuje na važnost učinkovitog sustava ranog upozorenja koji su djelotvorni u zaštiti života građana, prirode i održivog gospodarskog razvitka. Pritom je važna međusektorska suradnja i koordinacija kako bi sustavi ranog upozorenja doveli do ranog djelovanja.

O ulozi DHMZ-a u izdavanju upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke događaje te prekoračenja onečišćujućih tvari u zraku govorit će znanstvenici i stručnjaci DHMZ-a:

 • Upozorenja DHMZ-a na opasne vremenske pojave
  dr. sc. Tanja Renko
 • Upozorenja DHMZ-a na opasne hidrološke pojave i značaj nevidljive podzemne vode
  dr. sc. Tatjana Vujnović
 • METMONIC - modernizacija sustava za praćenje stanja atmosfere i mora neophodnih za pravovremeno izdavanje upozorenja na opasne meteorološke pojave
  mr. sc. Stjepan Ivatek-Šahdan
 • DHMZ i kvaliteta zraka
  Jadranka Škevin-Sović

Na svečanosti će biti predstavljen i prvi hrvatski Agroklimatski atlas Hrvatske u razdobljima 1981. - 2010. i 1991. - 2020. autora dr. sc. Višnjice Vučetić i dr. sc. Mislava Anića, koji je važan doprinos agrometeorologa i klimatologa DHMZ-a uravnoteženom razvoju poljoprivrede i proizvodnje hrane te zaštite šuma od požara.

Na kraju svečanosti uručit će se priznanja Hrvatskog meteorološkog društva u kategorijama priznanje studentu meteorologije, priznanje mladom meteorologu, priznanje za životno djelo, priznanje za značajan doprinos razvitku i radu Društva te priznanje za značajan doprinos razvitku i popularizaciji meteorološke struke.

Također DHMZ će odati priznanje zaslužnim neprofesionalnim meteorološkim i hidrološkim motriteljima koji 30 i više godina, svakodnevno, 365 dana u godini, neovisno o vremenskim prilikama odgovorno mjere meteorološke i hidrološke parametre.