1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


Noć knjige na Griču – 7. put

Banner Noć knjige

DHMZ, 17. 4. 2019. - Ove godine, sedmi put za redom u knjižnici DHMZ-a na Griču 3 u Zagrebu obilježit ćemo Noć knjige u utorak, 23. travnja 2019. s početkom u 18 sati. Glavna tema ove književne noći koja će se obilježiti diljem Hrvatske je Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa.

Program započinjemo premijernim prikazivanjem kratkog filma o legendi hrvatske meteorologije Milanu Sijerkoviću-Sijeru koji je preminuo krajem prošle godine. Naš Sijer bio je sudionik svih dosadašnjih Noći knjige na Griču, a zahvaljujući sedmoj umjetnosti sudjelovat će i ove. Film je pripremio kolega Davor Nikolić, meteorolog, dugogodišnji urednik rubrike Izvanredni meteorološki i hidrološki događaji u novinskim izvješćima u Hrvatskoj u Meteorološkom i hidrološkom biltenu, koji u biltenu obnaša i funkciju zamjenika glavnog urednika.

Nakon filma upoznat ćemo vas s nekim novim junacima s Griča i predstaviti što su novo objavili našoj publici već dobro poznati junaci. Slijedi kratki pregled bogatog programa koji vas očekuje ako 23. travnja 2019. odaberete družiti se s našim junacima. Svi ste dobrodošli!

Branka Ivančan-Picek. Naši junaci - nositelji primijenjenih istraživanja na DHMZ-u.
Ravnateljica DHMZ-a i glavna urednica knjige Primijenjena znanstvena istraživanja u Državnom hidrometeorološkom zavodu predstavit će značaj istraživača DHMZ-a za operativan rad nacionalne meteorološke i hidrološke službe te njihovu ulogu u izdavanju pravodobnih upozorenja na opasne vremenske, hidrološke i ekološke pojave te klimatske ekstreme u cilju ublažavanja njihovih posljedica.

Iris Odak Plenković Izbor pjesama iz zbirke Beskrajne sekunde.
Iris Odak Plenković, zaposlenica je DHMZ-a, dobitnica ovogodišnje nagrade Hrvatskog meteorološkog društva za mladu meteorologinju, ali i pjesnikinja, članica Društva hrvatskih književnika. Kako bi i ovu Noć knjige na Griču učinila posebnom odlučila nas je počastiti nekim od svojih najdražih stihova.

Tatjana Vujnović. Po zemlji leda, vatre i vilenjaka.
Jeste li iz naslova predavanja pogodili gdje je naša hidrologinja i speleologinja Tatjana provela ljeto? Evo još malo pomoći – to je zemlja hladnog sjevernog vjetra, ledenjaka, vulkana, ali i prelijepog krajolika koji oduzima dah. Pogađate? Tatjana će nas uvesti u život i običaje na Islandu, a najavila nam je i gosta iznenađenja (?!).

Ivana Marinović. Radost kroz pjesmu!
Tajnu, kako pjesmom uljepšati nekome dan otkrit će nam Ivana te će nam dočarati kako ona to uspijeva još od svojih srednjoškolskih dana. Uz ljubav prema meteorologiji i vremenskim zbivanjima još u djetinjstvu razvila je i ljubav prema stihovima. Ivana je meteorologinja koja je svoju želju za učenjem, entuzijazam i istraživački duh usmjerila na klimatološka istraživanja i otkrivanje svih tajni suše najvećim dijelom na projektu DriDanube – Rizici od suše u Dunavskoj regiji.

Marko Vučetić. Zašto smo tražili pupak kad nam je na dohvat ruke?
Marko Vučetić, meteorolog DHMZ-a u Službi za agrometeorologiju, pisac i putopisac junak je čije smo supermoći (npr. one kulinarske) široj publici otkrili upravo zahvaljujući organiziranju Noći knjige na Griču. Ove godine vodi nas u potragu za središtem svijeta. Vodeći se predajom svoga oca Marko je odlučio istražiti gdje se nalazi pupak. Radi li se zaista o prolazu između Stambedra i Velike Pločice ili se radi o južnom do jugozapadnom rtu Velike Pločice, kako je govorio njegov prijatelj. Odakle pupak? Čut ćemo što je sve pošlo u krivom smjeru, kako je na kraju sve završilo i jeli uspio odgovoriti na pitanja. A nakon svega toga još će nas i podučiti kako strasno upotrijebiti higrometar!

Veselimo se vašem dolasku!

Pozivnica

Program