1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


Što je toplinska kupola?

DHMZ, 20. 6. 2024. - Fenomen popularno nazvan toplinska kupola ovih dana nije obilježje vremenske situacije nad Hrvatskom, ali je na snazi upozorenje na toplinski val koji može utjecati na zdravlje i važno je pridržavati se preporuka kako bi se izbjegle negativne posljedice.

Što je toplinska kupola (engl. Heat dome)?

Toplinska kupola nastaje kada se anticiklona, unutar koje se prizemno nalazi vruć zrak, dugotrajno zadržava nad određenim područjem. Istovremeno je u visini prisutan tzv. Omega blocking odnosno termobarički greben (greben u polju geopotencijalne visine i u polju temperature) koji oblikuje u grčko slovo Ω (omega) i karakterizira ga dugotrajnost.

Unutar toplinske kupole visoki tlak pritišće (spušta) topli zrak prema tlu, pritom se on još dodatno zagrijava što onemogućava nastajanje oblaka te posljedično i oborine. Glavno obilježje vremena u toplinskoj kupoli je vedrina te mnogo sunčanih sati što rezultira daljnjim zagrijavanjem pa iznad određenog područja temperatura raste (Slika 1.).

Slika 1. Proces nastanka toplinske kupole (od 1. do 3.). Slika Kraljevskog meteorološkog društva (Royal Meteorological Society, RmetS) preuzeta je ovdje i prevedena.

Pojam toplinske kupole posljednjih godina postao je popularniji, osobito u američkim medijima, kako bi se objasnio mehanizam nastajanja i intenzitet toplinskog vala koji je nastao na ovaj način. Važno je naglasiti da nije svaki toplinski val uzrokovan toplinskom kupolom. Toplinski val uzrokovan toplinskom kupolom obično traje tjednima, izraženiji je i za njega su karakteristične vrlo visoke, često i ektremne vrijednosti temperature.

Aktualni toplinski val nad Hrvatskom

Kao što smo istakli na početku teksta, aktualni toplinski val nad Hrvatskom nije uzrokovan toplinskom kupolom i potrajat će nekoliko dana.

Uzrok ovog prvog ovogodišnjeg toplinskog vala je termobarički greben s jugozapada (Slika 2.) s kojim nad naše krajeve stiže vrlo topao zrak. Također, pristiže i značajna količina saharskog pijeska, čija će najveća koncetracija biti u petak (21. 6. 2024.) kada će i vrućina biti najizraženija.

Prestanak aktualnog toplinskog vala prema trenutnim proračunima numeričkih prognostičkih modela očekuje se u nedjelju (23. 6. 2024.), premda će već u subotu dnevna temperatura zraka na kopnu biti niža nego u petak.

Slika 2. Temperatura (°C) i visina izobarne plohe (gdam) AT 500 hPa od srijede 19. 6. u 8 h do subote 22. 6. u 02 h (svakih 6 h). Izvor: ECMWF