1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Karakter veljače "prevrtače" brzo će doći do izražaja

DHMZ, 31. 1. 2020. - Siječanj nije donio neka prevelika meteorološka uzbuđenja, najveće je bilo bilježenje rekordno visokog tlaka zraka u nekim mjestima. I potkraj mjeseca stiže brza promjena s kojom smo od jutarnje magle na kopnu do kraja dana imali i pljuskove, tuču pa i susnježicu i snijeg. Tom je promjenom u nekim mjestima i malo ublažen manjak oborine koji se bilježi u cijeloj zemlji. A čini se da je to samo uvertira u događaje koji slijede.

Naime, idućih dana mnogi će govoriti da osim što nije bilo 'prave zime' preuranjeno je stiglo i proljeće. I bit će barem dijelom u pravu. Naime, već će od danas, uz jačanje jugozapadnjaka na kopnu te uz umjereno, a povremeno i jako jugo na Jadranu, temperatura zraka biti i iznad 15 °C. Čak će u unutrašnjosti uz više sunčana vremena biti i viša nego u nekim mjestima duž obale i na otocima. A osim dnevne topline treba naglasiti da će i noći biti razmjerno tople, izostat će i jutarnji minusi. Pritom će biti i povremene kiše, uglavnom duž obale i u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije i Istre. Najviše ipak na širem riječkom području.

Graf ansambla prognoza
Slika 1. ECMWF ansambl (skup) prognoza temperature zraka na 850 hPa (oko 1,5 km visine) za Zagreb

Međutim, sve je izvjesnije da će već utorak donijeti nagli obrat situacije (slika 1.). U drugom dijelu dana te u noći na srijedu sa sjeverozapada će stići veća količina znatno hladnijeg zraka (slika 2.). Promjena vremena bit će nagla i izražena. Vjerojatna je lokalno obilnija oborina, jak i olujan vjetar, jači pljuskovi i grmljavina, a potom i susnježica i snijeg uz stvaranje i snježnog pokrivača, ponajprije u gorju. Dakle, pravi zimski uvjeti! Pahulje snijega uz zahladnjenje i olujnu buru mogu dosezati i do obale.

U svakom slučaju nemojte se ovih dana previše opustiti i oprostiti od hladnijeg vremena te svakako pratite prognozu vremena i razvoj situacije!

Karta prognoza
Slika 2. ECMWF prognoza temperature i geopotencijala na plohi 500 hPa (oko 5,5 km visine) u srijedu, 5. veljače u 13 sati