1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Medicane u Jonskom moru

DHMZ, 28. 9. 2018. - Trenutno se u Jonskom moru razvija medicane (od engl. Mediterranean Hurricane, - mediteranski „tropski“ ciklon ili mediteranski uragan). Prema prognozama, sustav (slika 1.) bi se najprije trebao približiti južnoj Italiji, a zatim u subotu krenuti prema Grčkoj i Turskoj gdje bi se u konačnici trebao i raspasti. Maksimalna brzina vjetra predviđa se oko 120 km/h, a na obalu južne Grčke i Turske mogao bi donijeti veću količinu oborine te uzrokovati bujične poplave i visoke valove na moru.

Slika 1. Medicane u razvijanju u Jonskom moru, 28. 9. 2018, 08:15 SEV, izvor: EUMETSAT, MSG satelit, DHMZ

Medicanei (slika 2.) su relativno rijetke meteorološke pojave koje nastaju u Sredozemnom moru. Prosječno se pojavljuju 3 puta u 2 godine. Većina nastalih sustava pritom ostaje pri ili ispod jačine tropske oluje, no ponekad se može dogoditi da neke oluje dostignu i kategoriju 1 na ljestvici jačine uragana (Saffir-Simpson skala uragana).

Slika 2. Medicane Numa (2017.), izvor: NASA-in Terra satelit

Za nastanak medicanea potrebna je topla morska površina, od 15 do 26 °C, zbog čega je idealno vrijeme za njihov nastanak kraj ljeta i početak jeseni, visoka temperatura zraka te iznenadni prodor hladnijeg zraka da bi se razvila nestabilnost iz koje bi se dalje razvio sustav oluja pa naposljetku i medicane. Prosječne veličine takvih sustava kreću se od 70 km do 300 km, njihov životni vijek je od 6 sati do otprilike 5 dana, a brzina vjetra u medicaneu može doseći i 140 km/h. Na satelitskim snimkama mogu se prepoznati kao oblačni sustavi s 'okom', slično kao i kod uragana, no sustavi su bitno drugačiji po svom nastanku, a neke od razlika između njih navedene su u tablici 1.

Tablica 1. Usporedba karakteristika tipičnih medicanea i uragana

Medicane Uragan
Veličina 70 do 300 km 300 do 2000 km
Životni vijek 6 h do 5 dana 1 dan do mjesec dana
Maksimalna brzina vjetra Oko 150 km/h Više od 250 km/h