1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Dinamičan završetak klimatološkog ljeta

DHMZ, 28. 8. 2020. - Ovo je ljeto, kao i godina, po mnogočemu drugačije. Nakon srpnja i kolovoza u kojima je bilo izmjena hladnijih dana od prosjeka za doba godine s iznimno visokom temperaturom zraka pa i lokalno izraženijim pljuskovima s grmljavinom te obilnom oborinom, završetak klimatološkog ljeta bit će u znaku izražene južine pa nagle promjene vremena.

Ispred frontalnog sustava nad zapadnom Europom s jugozapadnim strujanjem u naše krajeve pritječe izrazito topao zrak (slika 1.) pa će tijekom vikenda u većini krajeva biti vruće, osobito na Jadranu i istoku zemlje uz opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Noći će duž obale biti tople, nerijetko i vrlo tople pa se temperatura zraka ponegdje neće spuštati ispod 25 °C. Danju će temperatura biti viša od 30 °C, na istoku zemlje ponegdje i oko 35 °C.

Temperatura i geopotencijal na 850 hPa
Slika 1. ECMWF prognoza temperature i geopotencijala na plohi 850 hPa (oko 1,5 km visine) u nedjelju, 30. kolovoza u 2 sata

Prevladavat će sunčano te razmjerno vjetrovito uz umjeren i jak jugozapadni vjetar, na Jadranu jugo, ali uz jači razvoj oblaka ponekog će pljuska biti na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru. S približavanjem frontalnog sustava u nedjelju će u Genovskom zaljevu doći do stvaranja ciklone koja će donijeti promjenu vremena. Stoga će u nedjelju sa zapada oblaka biti postupno sve više, pljuskovi će poslijepodne na zapadu zemlje biti češći i ponegdje izraženiji, dok će jugo još ojačati pa mjestimice biti i olujno (slika 2.) uz valovito i jače valovito more.

Udari vjetra na 10 m visine
Slika 2. Aladin prognoza udara vjetra na 10 m visine za nedjelju, 30. kolovoza u 17 sati

U noći na ponedjeljak i tijekom prijepodneva kiše i pljuskova bit će u većini krajeva zemlje, pritom će biti i izraženih pljuskova s grmljavinom praćenih obilnom oborinom i prolazno jakim vjetrom. Veće količine oborine u kratkom vremenu lokalno mogu uzrokovati pojave bujičnih i urbanih poplava. U ovoj oborinskoj epizodi do kraja ponedjeljka može pasti i više od 50 mm (slika 4.). Nakon prolaska fronte, u drugom dijelu ponedjeljka vjetar će okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni, najprije u unutrašnjosti, a do kraja dana i na Jadranu gdje će vjetar prema otvorenom moru biti i jak. Sa sjevera će pritjeći osjetno hladniji zrak s kojim će se temperatura zraka sniziti pa će od utorka biti osjetno svježije, osobito u unutrašnjosti gdje će najviša temperatura zraka biti uglavnom između 19 i 24 °C (slika 3.).

Skup prognoza temperature za Zagreb
Slika 3. ECMWF ansambl (skup) prognoza temperature zraka na 2 m visine za Zagreb

Obzirom na potencijalno opasne vremenske pojave sljedećih dana, budite oprezni u prometu te pratite prognoze i upozorenja na našim mrežnim stranicama i na našem Twitter profilu. (@DHMZ_HR).

Prognoza količine oborine
Slika 4. ECMWF prognoza količine oborine (mm) od petka, 28. kolovoza u 2 sata, do utorka, 1. rujna u 2 sata