1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Prema najnovijim podacima WMO-a: Mogla bi se razviti slaba La Niña

DHMZ, 28. 7. 2016. − Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je danas, 28. srpnja 2016. u Ženevi sljedeće priopćenje za medije:

La Niña bi se mogla razviti u trećem kvartalu ove godine, ali vjerojatno će biti slaba. Ne očekuje se da će biti umjerena do jaka kao La Niña 2010. - 2011. niti će se po intenzitetu moći usporediti s El Niñom koji je upravo završio i koji je bio jedan od najjačih od kada postoje mjerenja, a prema najnovijim informacijama iz Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

El Niño i La Niña su suprotne faze atmosfersko - oceanske interakcije na području tropskog Pacifika i zajednički im je naziv El Niño Južna oscilacija (ENSO, El Niño/Southern Oscillation). Imaju suprotan efekt na vrijeme i klimu u različitim dijelovima svijeta. Područja koja za vrijeme El Niña imaju količninu oborine iznad prosjeka, za vrijeme La Niñe imaju količinu oborine ispod prosjeka i obrnuto.

Jaki El Niño 2015. -2016. završio je u svibnju 2016. Od tad su ENSO indikatori na neutralnoj razini. Vjerojatnost da će se La Niña razviti u trećem kvartalu 2016. i da će trajati do kraja 2016. je 50 - 65 %. Povijesno gledajući, La Niña je uslijedila nakon nekoliko, ali ne svih El Niña.

Glavnina rezultata klimatskih modela i mišljenja stručnjaka diljem svijeta, prikazanih u WMO-ovim najnovijim podacima o ENSO-u, upućuju da nema mogućnosti za ponovni razvoj El Niña u 2016.

El Niño 2015. - 2016. bio je jedan od najjačih od kada postoje mjerenja i njegov efekt zagrijavanja doprinjeo je novim temperaturnim rekordima.

Razdoblje od prvih šest mjeseci 2016. bilo je najtoplije razdoblje od kada postoje mjerenja koje je marginaliziralo rekorde iz 2015. To znači da je 2016. na putu da postane najtoplija godina od kada postoje mjerenja unatoč razvoju La Niñe, koja ima tendenciju ohlađivanja.

Važno je napomenuti da El Niño i La Niña nisu jedini čimbenici koji potiču globalne klimatske obrasce. Poznato je da površinska temperatura Indijskog oceana, jugoistočnog dijela Pacifika i tropskog dijela Atlanskog oceana također utječu na klimu pripadajućeg obalnog područja.

Informacije primjenljive na regionalnim i lokalnim razinama dostupne su u regionalnim/nacionalnim sezonskim klimatskim izgledima, poput onih koje sastavljaju WMO-ovi regionalni klimatski centri (RCC), forumi za regionalne klimatske izglede (RCOF) te nacionalne meteorološke i hidrološke službe (NMHS).

Svjetska meteorološka organizacija je mjerodavni glas sustava Ujedinjenih naroda o vremenu, klimi i vodi.

public.wmo.int

Za više informacija molimo kontaktirati: Clare Nullis, službenik za odnose s medijima. E-mail cnullis(at)wmo.int. Telefon +41227308478 ili mobitel +41797091397

Napomene za urednike

Za vrijeme La Niñe dolazi do hlađenja površinske temperature oceana na velikom području centralnog i istočnog ekvatorijalnog dijela Pacifika, zajedno s promjenama u tropskoj atmosferskoj cirkulaciji.

Posljedice La Niñe su općenito suprotne od posljedica El Niña, ali ovisno o intenzitetu i dobu godine razvijaju se i međusobno djeluju s ostalim klimatskim obrascima.

Vjerojatnost pojave La Niñe od 50 - 65 %, kako pokazuju sadašnji izgledi, ukazuje na povećani rizik jer je ta vjerojatnost gotovo dvostruka od klimatološke vjerojatnosti pojave La Niñe (25 - 35 %).

La Niña je često povezana s vlažnim uvjetima u istočnoj Australiji, Indoneziji, na Filipnima, Tajlandu i u Južnoj Aziji.

To obično dovodi do povećane količine oborine u sjeverno-istočnom Brazilu, Kolumbiji i drugim sjevernim dijelovima Južne Amerike i sušnijim od normalnih uvjetima u Urugvaju, dijelovima Argentine, obali Ekvadora i sjeverozapadnom Peruu.

La Niña epizode imaju valoviti tok mlazne struje zimi preko SAD-a i Kanade, uz hladnije uvjete i više oluja nego što je uobičajeno u Sjevernoj Americi i toplije uvjete i manje oluja od prosjeka u Južnoj Americi.

La Niña je općenito povezana s povećanom količinom oborine u južnoj Africi i manjkom oborine u ekvatorijalnom dijelu istočne Afrike, npr. istočne Kenije i Somalije.

La Niña ima tendenciju potisnuti aktivnost tropskih ciklona u središnjem i istočnom Pacifiku i pojačati je u Atlantiku.