1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


METMONIC: Sastanak u Požeško - slavonskoj županiji

DHMZ, 28. 3. 2018. - Na poziv zamjenika župana za gospodarstvo gospodina Željka Jakopovića, u Požegi je održan sastanak s predstavnicima gradova i općina Požeško - slavonske županije na kojem je predstavljen projekt Modernizacija meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj - METMONIC, koji se financira sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj (85 %) i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (15 %) .

O projektu te o koristima modernizacije meteorološke motriteljske mreže za lokalnu zajednicu i Republiku Hrvatsku govorili su dr. sc. Nataša Strelec Mahović, voditeljica projekta, mr. sc. Stjepan Ivatek-Šahdan, zamjenik voditeljice te Zvonimir Jakopović, voditelj Komponente 1: Modernizacija i unaprjeđenje prizemnih meteoroloških mjerenja.

S obzirom na to da nove postaje, koje se sastoje od automatskih mjernih instrumenata, zahtijevaju veću površinu za izgradnju/postavljanje od postojećih postaja u klasičnom sustavu, u većini ih slučajeva nije moguće postaviti na privatnom zemljištu. Stoga su gradonačelnici i općinski načelnici zamoljeni da osiguraju zemljište u lokanom vlasništvu, ili predlože zemljište u državnom vlasništvu, za postavljanje automatskih meteoroloških postaja. Od jedinica lokalne samouprave očekuju se prijedlozi lokacija za klimatološke (površine 255 m2: 15 m x 17 m) i kišomjerne (36 m2: 6 m x 6 m) postaje, a povoljnost lokacija ocijenit će stručnjaci DHMZ-a nakon obilaska terena.

Osim osiguranja zemljišta, gradovi i općine neće imati dodatnih troškova vezanih za postavljanje i korištenje automatskih meteoroloških postaja. Nova infrastruktura omogućit će građanima, institucijama i stručnim službama kontinuirani pristup svim podacima mjerenja što otvara mogućnost korištenju podataka mjerenja na nivou županija, gradova i općina za potrebe poljoprivrede, prometa, industrije, turizma, školstva i drugih te prije svega informiranja i zaštite stanovništva u slučajevima ekstremnih vremenskih prilika te proučavanja klimatskih promjena te prilagodbi na iste.