1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


METMONIC: Sastanak u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

DHMZ, 28. 2. 2018. - U cilju podrške realizaciji projekta "Modernizacija meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj - METMONIC", jučer je u Palači Ranjina održan sastanak predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije te jedinica lokalne samouprave s područja županije s predstavnicima DHMZ-a. Sastanku su prisustvovali zamjenik župana Joško Cebalo sa suradnicima, između ostalih i zamjenik načelnika općine Konavle Ivo Radonić, a iz DHMZ-a voditeljica projekta Nataša Strelec Mahović, ravnateljica Branka Ivančan-Picek te Davor Tomšić i Zvonimir Jakopović iz Sektora za motrenje vremena i klime.

Projekt je vrijedan 343,9 milijuna kuna, a 85 % ukupno prihvatljivih troškova financira se iz EU fondova u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Predstavnici DHMZ-a upoznali su predstavnike Dubrovačko-neretvanske županije s projektom METMONIC koji je počeo s realizacijom u listopadu prošle godine, s njegovim ciljevima i koristima za državu, te regionalne i lokalne zajednice.

Naglašeno je kako će svi podaci izmjereni ovim sustavom biti javno dostupni, a u trenutnoj fazi projekta traže se pogodne lokacije koje će predložiti na svojim područjima upravo jedinice lokalne samouprave. Predstavnici jedinica lokalne samouprave zamoljeni su da osiguraju zemljište u svom vlasništvu ili predlože zemljište u državnom vlasništvu za postavljanje automatskih meteoroloških postaja, pri čemu neće imati dodatnih troškova vezanih za postavljanje i korištenje postaja. Iz DHMZ-a su poručili kako je važno da na zemljištu na kojemu bi se nalazile postaje nema visokih prepreka koje bi utjecale na strujanje zraka ili ometale mjerenja, a ono mora biti usklađeno s prostornim planovima, na ravnom terenu te imati omogućen priključak na električnu energiju. Također je predstavljena planirana raspodjela postaja na području Županija, njihove dimenzije i druge značajke, a raspisivanje natječaja javne nabave za građevinske radove očekuje se u svibnju ove godine.

Na sastanku se dotaknula i tema postavljanja meteorološkog radara na lokaciji Rota na Pelješcu, što je svojedobno izazvalo negativnu reakciju u javnosti i bunu dijela tamošnjeg stanovništva.

Ravnateljica Branka Ivančan-Picek je objasnila kako su negativne reakcije rezultat nedovoljne informiranosti te predložila javnu tribinu na tu temu u općini Orebić. "Meteorološki radari nisu isto što i vojni ili promatrački radari. Zračenje meteorološkog radara je deset puta manje nego zračenje mobitela. Osim toga, takav radar zrači isključivo u manjim snopovima i prema nebu. Vi možete stajati ispod kupole i ništa vam ne bi bilo", objasnila je ravnateljica DHMZ-a.

Zamjenik župana Joško Cebalo prihvatio je inicijativu kao dobru te istaknuo kako bi bilo dobro da se DHMZ javio Dubrovačko-neretvanskoj županiji i čelnim ljudima u općini Orebić prije inicijalnih promatranja lokacije Rota.

"U svakom slučaju vjerujem da ćemo iznaći pravo rješenje temeljeno na argumentima, razumijevanju i uvažavanju", rekao je Cebalo.

Nakon sastanka zamjenik načelnika općine Konavle Radonić je zajedno sa zapovjednikom JVP Konavle Mariom Magudom te predstavnicima DHMZ-a obišao dogovorenu lokaciju agro i meteorološke postaje na Grudi koja će omogućiti adekvatno praćenje svih klimatskih uvjeta i promjena u Konavlima.

Na kraju posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji održan je i sastanak s predstavnicima Javne ustanove Rezervat Lokrum na kojem se također dogovaralo o postavljanju postaje na području rezervata Lokrum.Preuzeto sa : www.edubrovnik.org i www.opcinakonavle.hr