1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Potpisan ugovor - radari će pokrivati cjelokupni teritorij Republike Hrvatske

DHMZ, 27. 10. 2020. - U provedbi DHMZ-ovog strukturnog Projekta modernizacije meteorološko motriteljske mreže u RH – METMONIC potpisan je važan ugovor sa zajednicom ponuditelja tvrtkom - Zagrel d.o.o i proizvođačem Vaisala OYJ o nabavi 6 C-band Doppler dvojno polariziranih meteoroloških radara te sustava za prikupljanje, obradu, konverziju i distribuciju radarskih mjerenja. Ovom nabavkom omogućit će se zamjena postojećih meteoroloških radara na tri kontinentalne lokacije (Gradište, Bilogora i Puntijarka) te postavljanje meteoroloških radara na tri nove priobalne lokacije (Goli kod Labina, Debeljak kod Sukošana i Uljenje na Pelješcu) što će napokon osigurati pokrivenost cjelokupnog područja Hrvatske, dakle i Jadrana, radarskim mjerenjima. Ugovor je vrijedan 52.004.298,50 kuna, a financira ga Europska unija (85 %) sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i Republika Hrvatska (15 %) sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Meteorološki radar je u modernoj meteorologiji nezaobilazan instrument čiji podaci se ne mogu zamijeniti niti jednim drugim instrumentom. Produkti meteoroloških radara nalaze višestruku primjenu u mnogim segmentima ljudskog djelovanja. S obzirom na sve češće pojave izraženih meteoroloških ekstrema, a koji su povezani s pojavom velike količine oborine u vrlo kratkom vremenu, uloga meteoroloških radara u praćenju i prognoziranju vremena postaje sve važnija. Pravovremenim otkrivanjem razvoja opasnih meteoroloških pojava te dostavljanjem upozorenja nadležnim službama za zaštitu i spašavanje kao i široj javnosti, stvaraju se preduvjeti za pravovremeno djelovanje u zaštiti ljudskih života na kopnu i moru te sprečavanju velikih materijalnih šteta. Novi uređaji WRM200 su dvostruko polarizacijski Doppler meteorološki radari koji omogućuju klasifikaciju vrste oborine u stvarnom vremenu. Dvostruka polarizacija dodaje novu dimenziju i omogućuje klasifikaciju odraza meteorološkog radara u više kategorija, tj. kiša, snijeg, mokri snijeg, tuča i nemeteoroloških odraza (poput jata ptica, rojeva insekata ...). Prednost ovih meteoroloških radara je poboljšanje kvalitete dobivenih informacija koje će znatno poboljšati preciznost upozorenja za opasne vremenske uvjete.

Ovom nabavom su stvoreni preduvjeti za ostvarenje jednog od glavnih ciljeva projekta METMONIC, a to je osiguranje sustava praćenja razvoja olujnih oblaka kao i prostorne razdiobe količine i intenziteta oborine na području čitave Hrvatske za potrebe sustava ranog upozorenja na mogućnost velike količine oborine u kratkom vremenu, vrlo kratkoročne prognoze vremena, sustava prilagodbe na očekivane klimatske promjene te analize i prognoze kretanja i razvoja jakih grmljavinskih nevremena.

Svrha projekta METMONIC je uspostavljanje suvremenog i kvalitetnog sustava automatskih prizemnih meteoroloških postaja, oceanografskih plutača i daljinskih sustava mjerenja atmosfere što uključuje spomenuti sustav meteoroloških radara, na ukupno 450 postaja za 100 % pokrivenost teritorija Republike Hrvatske meteorološkim mjerenjima. Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 343.914.506,50 kuna (45.251.908,75 eura), a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj (85 %) i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (15 %).

Potpisivanje ugovora
Ugovor su potpisali dr. sc. Branka Ivančan-Picek, glavna ravnateljica DHMZ-a i Tomislav Domac, direktor tvrtke Zagrel d.o.o.