1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Ove godine mala je vjerojatnost za jaki El Niño

DHMZ, 27. 5. 2019. - Svjetska meteorološka organizacija (WMO) danas je izdala sljedeće priopćenje:

Snažan El Niño događaj tijekom 2019. čini se malo vjerojatnim prema novom izvještaju WMO-a, a koji se temelji na prognostičkim modelima i mišljenju stručnjaka iz cijelog svijeta.

U travnju i početkom svibnja 2019. temperature mora u tropskom dijelu Tihog oceanu bile su na granici slabe El Niño razine. Također bili su prisutni i neki El Niñu slični atmosferski obrasci.

Predviđa se da će temperature oceana ostati blizu sadašnjih vrijednosti tijekom razdoblja od lipnja do kolovoza, ali će se u rujnu i studenom smanjiti. S obzirom na trenutne uvjete i izglede modela, vjerojatnost El Niña tijekom lipnja i kolovoza 2019. procjenjuje se na 60 - 65 %, smanjujući se na 50 % od rujna 2019. nadalje.

Temperatura površine mora bit će najvjerojatnije oko 0,5 do 0,9 stupnjeva Celzijusa iznad prosjeka u istočnom i središnjem dijelu tropskog dijela Tihog ocean tijekom sezone lipanj-kolovoz 2019. godine. Čak i ako oceanski uvjeti ostanu na El Niño razinama u sljedećih nekoliko mjeseci, vjerojatnost za snažan događaj (temperatura morske površine u istočnom i središnjem tropskom Tihom oceanu raste za najmanje 1,5 °C iznad prosjeka) tijekom ovog razdoblja je niska dok je vjerojatnost za razvoj La Niñe izrazito mala.

Simulacije napravljene u ovo doba godine su slabo pouzdane za razdoblje nakon srpnja odnosno kolovoza i stoga ih treba koristiti s oprezom.

Očekuje se da će iznadprosječne temperature površine mora u značajno velikom dijelu svijeta, kako u tropima (kroz El Niño slabe snage u Tihom oceanu), tako i u ekstra-tropima, doprinijeti rastu iznad normale temperature zraka nad kontinentom posebno u tropskim širinama i to u lipnju, srpnju i kolovozu. Trend globalnog zagrijavanja također pridonosi ovim prognoziranim temperaturama površine mora i zraka, navodi se u novoj globalnoj sezonskoj prognozi WMO-a koja je objavljena u isto vrijeme kao i ovaj izvještaj o El Niñu.

Neke od predviđenih velikih sezonskih anomalija količine oborine nad kopnom su u skladu s tipičnim obrascem El Niña, kao što je vjerojatnost padanja manjih količina oborine od prosječnih za veći dio indonezijskog arhipelaga, Srednje Amerike i Kariba te većih količina oborine od prosječnih za jugoistočni dio Južne Amerike, prema novoj globalnoj sezonskoj prognozi, koja se trenutno izdaje kao probni proizvod, prije njezinog operativnog uvođenja.

El Niño / južna oscilacija (ENSO) je prirodna pojava koja uključuje fluktuacije temperature površine oceana u ekvatorijalnom dijelu Tihog oceana, zajedno s promjenama u atmosferskoj cirkulaciji. Ima velik utjecaj na vremenske i klimatske uvjete u mnogim dijelovima svijeta i povezan je s opasnostima poput obilnih kiša, poplava i suše. ENSO također utječe na globalnu temperaturu, a čak i slabi El Niño ima učinak zagrijavanja. Tako je 2016. godina postala najtoplija godina zbog snažnog El Niña u 2015./2016. u kombinaciji s dugoročnim klimatskim promjenama. Klimatske promjene povećale su temperaturu zraka i površine oceana, kao i toplinu oceana. Više od 90 % energije zarobljene stakleničkim plinovima ulazi u ocean, a količina topline oceana (gornjih 2 000 m) dosegnula je nove rekordne razine u 2018. godini.

Važno je napomenuti da El Niño i La Niña nisu jedini čimbenici koji pokreću globalne klimatske obrasce i da snaga El Niña / južne oscilacije (ENSO) ne odgovara automatski snazi njezinih učinaka. WMO je stoga počela izdavati Globalnu sezonsku prognozu, koja također uključuje i druge klimatske faktore, poput Indijskog oceanskog dipola, i temelji se na predviđanjima klimatskih modela širom svijeta iz globalnih centara WMO-a za dugoročne prognoze.

Izvještaj WMO-a temelji se na prognostičkim modelima i tumačenju stručnjaka iz cijelog svijeta. Koristi se za planiranja unutar sustava Ujedinjenih naroda i nadopunjuje se informacijama koje izdaju nacionalne meteorološke i hidrološke službe, regionalni klimatski centri WMO-a i regionalni klimatski forumi kao izvor informacija za donosioce odluka vezano uz upravljanje rizicima od katastrofa, vlade te za planiranje u sektorima osjetljivim na klimu.

Globalne sezonske prognoze, uključujući one o količini oborine i temperaturi zraka, operativno se izrađuju u akreditiranim centrima WMO-a koristeći sofisticirane modele vezane uz atmosferu i ocean, koji uzimaju u obzir ENSO kao i druge klimatske čimbenike. Sada postoji 13 globalnih centara WMO-a za dugoročne prognoze, čije proizvode objedinjuje vodeći centar za dugoročne prognoze.

Ansambl prognoza modela (https://www.wmolc.org/).
Mrežne stranice nacionalnih meteoroloških hidroloških službi
Regionalni klimatski centri WMO-a
Arhiva svih do sada objavljenih izvještaja o stanju El Niño / La Niña, uključujući i ovo