1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


In memoriam

Željko Šore
Željko Šore
(1956. - 2020.)

U Splitu je 26. studenoga 2020. godine preminuo kapetan duge plovidbe Željko Šore, dugogodišnji djelatnik Pomorskog meteorološkog centra u Splitu, Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske, kolega, prijatelj, suradnik, učitelj i nadasve dobar čovjek.

Rođen je u Splitu 1956. godine i kao kapetan duge plovidbe doplovio je do Pomorsko meteorološkog centra u Splitu 1987. godine i dugo godina radio u Odjelu za brodsku meteorološki službu i temperature mora.

Uz redovite radne zadatke, ostvarivao je suradnju sa domaćim i stranim kolegama iz područja pomorske meteorologije, na čijoj je promociji radio pokušavajući na najbolji način spojiti pomorstvo i meteorologiju. Bio je dugogodišnji lučki pomorski meteorolog za Republiku Hrvatsku. Također, bio je dugogodišnji suradnik časopisa Kapetanov glasnik, pišući o pomorskoj meteorologiji u sustavu meteorološke sigurnosti plovidbe. Objavljujući znanstvene, stručne i popularne radove vezano za tu temu, proširivao je vidike stručnjacima i laicima u tom kompleksnom području. Posebno ga je veselio mentorski rad s mladim kolegama, istinskim neprofesionalnim ljubiteljima meteorologije. Surađivao je na izradi priručnika i naputaka vezanih za brodsku meteorološku službu i za temperature mora.

Posljednje dvije godine radio je u Službi Regionalni centar za Jadran, na poslovima vezanim uz mjerenja i motrenja na moru, a paralelno je sudjelovao u uvođenju novih sustava mjerenja na brodovima, te na projektu INTESA – suradnji Hrvatske i Italije na poboljšanju sigurnosti pomorske plovidbe.

Živio je život kojeg su krasile skromnost i požrtvovnost prema svojoj obitelji, prema svojim kolegama, prema prijateljima i poznanicima. Bio je čovjek koji svojim odlaskom ostavlja nenadoknadivu prazninu onima koji su ga poznavali i koje je on dotaknuo svojom blagošću, razumijevanjem i beskrajnom dobrotom. Njegovo znanje i spremnost da pomogne će ostati nenadoknadivi. Otišao je tiho, kako je i živio. Mirno ti more, kapetane, gdje god bio.