1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Branka Ivančan-Picek nova ravnateljica DHMZ-a

DHMZ, 26. 10. 2017. - Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je danas imenovala dr. sc. Branku Ivančan-Picek novom ravnateljicom Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Prognostičarka, znanstvenica i dugogodišnja rukovoditeljica Službe za meteorološka istraživanja i razvoj, Branka Ivančan-Picek cijeli je svoj radni vijek provela u DHMZ-u. Od samih početaka svoje karijere pridružila se timu prognostičara u Službi za vremenske prognoze, a od 2001. godine u Službi za meteorološka istraživanja i razvoj kao pomoćnica ravnatelja vodi i koordinira operativne poslove te znanstvena istraživanja u području primijenjene znanosti.

Doktorirala je (1998.) na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s temom Generiranje atmosferskih vrtloga nad područjem Jadrana te je u znanstvenom zvanju više znanstvene suradnice. Kao mentorica, vodila je studente u izradi diplomskih i doktorskih radnji, a kao članica povjerenstava sudjelovala u ocjenjivanju diplomskih i doktorskih radnji u okviru Prirodoslovno-matematičkog te Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Rezultati njezinog znanstvenog, istraživačkog i operativnog rada između ostalog pridonijeli su prepoznavanju i prognoziranju vremenskih pojava, osobito ekstremnih, što je danas iznimno važno za njihovu ranu i pravodobnu najavu u okviru sustava upozorenja.

Od 2002. godine Branka Ivančan-Picek akreditirana je članica hrvatske delegacije u Komisiji za znanost Svjetske meteorološke organizacije (WMO), a 2010. godine je izabrana za voditeljicu radne skupine za Ublažavanje prirodnih nepogoda i regionalnu suradnju za područje Europe u okviru WMO-a. Članica je Hrvatskog meteorološkog društva i članica uređivačkog odbora Hrvatskog meteorološkog časopisa.

Branka Ivančan-Picek zamijenila je Natašu Strelec Mahović koja je na dužnosti ravnateljice DHMZ-a bila od svibnja 2016. godine.

Novu ravnateljicu između ostalog očekuje nastavak započetih zahtjevnih poslova modernizacije cjelokupne meteorološke motriteljske i hidrološke mreže te mreže za praćenje kvalitete zraka, financiranih iz sredstava EU-a u visini od 85 %, u cilju unapređenja kvalitete informacija koje pruža DHMZ, kao i priprema projektne dokumentacije za izgradnju nove zgrade DHMZ-a planirane na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj.