1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Predsjednik Josipović podržao nastup DHMZ-a na prvom Sajmu energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije

Javnosti predstavljen interaktivni Atlas vjetra Hrvatske

DHMZ, 26. 9. 2012. - Državni hidrometeorološki zavod aktivno je sudjelovao na prvom Sajmu i Konferenciji energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije od 19. do 23. rujna 2012., u sklopu Jesenskih sajmova Zagrebačkog velesajma na kojima se predstavilo 607 izlagača iz 17 stranih zemalja i Hrvatske.

Slika 1. Nakon što je otvorio sajamske priredbe na Zagrebačkom velesajmu, Predsjednik Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Ivo Josipović podržao je sudjelovanje DHMZ-a posjetom njegovom štandu. Tom prilikom istaknuo je značaj meteoroloških informacija za usluživanje korisnika koji se bave obnovljivim izvorima energije.
Slika 2. Na štandu DHMZ predstavljen je novi interaktivni Atlas vjetra Hrvatske koji pruža informacije o brzinama i gustoći snage vjetra, na 10 m i 80 m od tla, na različitim lokacijama diljem Hrvatske. Ove informacije predstavljaju polaznu osnovu za odabir područja najpovoljnjijih za gradnju vjetroelektrana i uskoro će biti dostupne svim zainteresiranim korisnicima na web stranicama DHMZ-a.
Slika 3. Osim Atlasa vjetra na štandu DHMZ prikazane su i karte srednje godišnje ukupne dozračene sunčane energije te količine oborine dostupne u Klimatskom atlasu Hrvatske, ali i druge proizvode (informacije) i usluge važne za donošenje odluka o mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije.

Zanimanje posjetitelja pobudio je i program za upravljanje prometom u slučajevima opasnosti od jakog vjetra "ANEMOALARM" koji su razvili stručnjaci DHMZ-a i µm-meteoroloških sustava, u suradnji s Hrvatskim cestama d.o.o.

U sklopu sajma održana je dvodnevna Konferencija o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije na kojoj su sudionici upoznati s neospornim značajem meteoroloških informacija, neophodnih za učinkovito korištenje gotovo svih oblika obnovljivih izvora energije: od sunčeve, energije vjetra i voda do proizvodnje biomase. U okviru teme Hrvatski potencijali i energetska perspektiva, ravnatelj DHMZ-a, mr. sc. Ivan Čačić, istaknuo je potencijale DHMZ-a u podršci gospodarskog razvitka RH, a sudionicima konferencije podijeljene je prezentacije DHMZ-a s temom: Meteorologija i obnovljivi izvori energije.