1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


METMONIC: Sastanak u Koprivničko-križevačkoj županiji

DHMZ, 26. 1. 2018. - U cilju podrške realizaciji projekta "Modernizacija meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj − METMONIC", na inicijativu DHMZ-a, jučer je održan sastanak u prostorijama Županijske uprave Koprivničko-križevačke županije. Sastanku su prisustvovali zamjenik župana Darko Sobota sa suradnicima, a iz DHMZ-a voditeljica projekta Nataša Strelec Mahović, Stjepan Ivatek-Šahdan i Zvonimir Jakopović.

Projekt je vrijedan 343,9 milijuna kuna, a 85 % ukupno prihvatljivih troškova financira se iz EU fondova u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Predstavnici DHMZ-a upoznali su predstavnike Koprivničko-križevačke županije s projektom METMONIC koji je počeo s realizacijom u listopadu prošle godine, s njegovim ciljevima i koristima za državu, te regionalne i lokalne zajednice.

Predstavnici jedinica lokalne samouprave zamoljeni su da osiguraju zemljište u svom vlasništvu ili predlože zemljište u državnom vlasništvu za postavljanje automatskih meteoroloških postaja, pri čemu neće imati dodatnih troškova vezanih za postavljanje i korištenje postaja. Iz DHMZ-a su poručili kako je važno da na zemljištu na kojemu bi se nalazile postaje nema visokih prepreka koje bi utjecale na strujanje zraka ili ometale mjerenja, a ono mora biti usklađeno s prostornim planovima, na ravnom terenu te imati omogućen priključak na električnu energiju. Također je predstavljena planirana raspodjela postaja na području Županija, njihove dimenzije i druge značajke, a raspisivanje natječaja javne nabave za građevinske radove očekuje se u svibnju ove godine.

Predstavnici županije projekt su ocijenili iznimno korisnim, a kako su naglasili "dobivene podatke moći će koristiti za vlastite potrebe, primjerice u gospodarstvu i poljoprivredi, te će se moći nadograđivati u skladu sa zahtjevima".