1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Modernizacija motriteljske mreže u Hrvatskoj:

Sastanak s predstavnicima Međimurske i Karlovačke županije

DHMZ, 26. 1. 2017. - Ravnateljica Nataša Strelec Mahović sa suradnicima sastala se 19.1. 2017. u Čakovcu s predstavnicima Međimurske županije: zamjenikom župana gospodinom Zoranom Vidovićem, pročelnikom Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti gospodinom Darkom Radanovićem te gradonačelnicima i načelnicima općina Međimurske županije.

20. 1. 2017. u Karlovcu je održan sastanak s predstavnicima Karlovačke županije: županom gospodinom Ivanom Vučićem te gradonačelnicima i načelnicima općina iz Karlovačke županije.

Oba sastanka održana su na inicijativu DHMZ-a povodom pripreme projekta "Modernizacija meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj - METMONIC".

Predstavnici DHMZ-a upoznali su gradonačelnike i načelnike općina s projektom METMONIC kojim DHMZ-a planira na području cijele Hrvatske temeljito modernizirati postojeću meteorološku motriteljsku mrežu te postaviti nove automatske meteorološke postaje. Glavni cilj projekta je povećanje količine i kvalitete podataka o vremenu, klimi, stanju voda i kvaliteti zraka, a time i bolje praćenje klime i pripremljenost na posljedice klimatskih promjena u cijeloj Hrvatskoj. Za uspješnu realizaciju projekta neophodna je uska suradnja DHMZ-a s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave. Predstavnici Međimurske i Karlovačke županije prepoznali su vrijednost i dali DHMZ-u podršku za provođenje ovog projekta te će predložiti lokacije na području gradova i općina za postavljanje meteoroloških postaja.

Ovi sastanci bili su prvi u nizu sastanaka kojeg predstavnici DHMZ-a trebaju obaviti kako bi osigurali uspješnu realizaciju projekta METMONIC. Projektom će se osim novih automatskih postaja osigurati i modernizacija umjernog laboratorija, uspostava oceanografsko-meteorološkog prognostičkog sustava kao i izrada sustava kontrole podataka te jedinstvene korisničke baze kontroliranih meteoroloških podataka. Projekt METMONIC će se financirati iz sredstava europskih strukturnih fondova.

Sastanak u Karlovačkoj županiji. Izvor: www.kazup.hr