1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Kišovit i vjetrovit kraj studenoga

DHMZ, 24. 11. 2021. - Pred nama je još jedna promjena vremena, posebno izražena na Jadranu gdje će biti obilne kiše, lokalno i intenzivnih pljuskova s grmljavinom te jakog i olujnog vjetra, ponajprije južnog i jugozapadnog.

Na prednjoj strani prostrane doline u jakoj jugozapadnoj struji nad naše područje pristiže vlažan i nestabilan zrak (animacija 1), a intenzitetu oborine te osobito jačini vjetra pridonijet će i prisustvo mlazne struje. (animacija 2).

ECMWF karta prognoze apsolutne topografije i temperature na 500 hPa
Animacija 1. Apsolutna topografija (crne linije) i polje temperature (boja) na visinskoj izobarnoj plohi 500 hPa ( na otprilike 5 kilometara visine) u razdoblju od 25. 11. 2021. u 00 UTC do 29. 11. 2021. u 00 UTC. Izvor: ECMWF.
ECMWF karta prognoze apsolutne topografije i vjetra na 300 hPa
Animacija 2. Apsolutna topografija (crne linije) i vjetar (strelice) na visinskoj izobarnoj plohi 300 hPa (na otprilike 9.5 km visine); područja s mlaznom strujom (brzina vjetra veća od 30 m/s) obojana su zelenim tonovima – animacija prognoza ECMWF modela za razdoblje od 25. 11. 2021. u 00 UTC do 29. 11. 2021. u 00 UTC.

Prva ciklona i pripadni frontalni poremećaji premještat će se preko naših krajeva s četvrtka na petak (slika 1) te za posljedicu imati obilnu kišu, osobito na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije gdje mjestimice može pasti i više od 100 litara po četvornome metru (slika 2).

Karta prognoze prizemne sinoptičke situacije
Slika 1. Prognoza prizemne sinoptičke situacije u petak, 26. 11. 2021. u 12 UTC. Izvor: DWD.

Lokalno je na obali i otocima vrlo vjerojatno grmljavinsko nevrijeme, moguće su bujične i urbane poplave, tuča, na moru i pijavice osobito u petak u Dalmaciji. Osim obilne oborine probleme će stvarati jak, mjestimice i olujni vjetar – u četvrtak jugo, a zatim jugozapadnjak i oštro (slika 3) pri čemu će valovi prema otvorenome moru mjestimice biti viši od 4 metra zbog čega su posljedično vrlo vjerojatni problemi u pomorskom prometu, a i poneke rive će biti poplavljene.

ECMWF
Slika 2. Akumulirana 24-satna količina oborine - prognoza ECMWF modela za petak 26. 11. 2021.
ALADIN prognoza udara vjetra
Slika 3. ALADIN prognoza udara vjetra u petak, 26. 11. 2021. u 21 UTC.

Stabilizacije vremena nema ni u dane vikenda jer će Hrvatska i dalje biti pod utjecajem prostranog polja niskog tlaka zraka. Kiša će i tih dana biti češća i obilnija na Jadranu i krajevima uz Jadran. U razdoblju od četvrtka do nedjelje mjestimice na obali i otocima može pasti i više od 250 litara po četvornom metru. Obilna oborina može biti popraćena naglim lokalnim bujičnim poplavama i urbanim poplavama naselja. Jak i olujni jugozapadni i južni vjetar na moru će oslabjeti tek u ponedjeljak te najprije na sjevernome Jadranu okrenuti na jaku buru, podno Velebita i s olujnim udarima.

Značajna količina kiše past će i u unutrašnjosti tijekom ove kišne epizode, a uglavnom u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije lokalno moguće i više od 100 litara po četvornome metru. S dotokom hladnog zraka potkraj nedjelje te u noći na ponedjeljak osobito u gorskim krajevima padat će susnježica i snijeg, koji su mogući i mjestimice u nizinskim predjelima.

Zbog očekivanih opasnih vremenskih pojava preporučuje se redovito pratiti najnovije vremenske i hidrološke prognoze i upozorenja na stranicama DHMZ-a.