1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Primarni etalon za umjeravanje mjerila ozona u Hrvatskoj

DHMZ, 24. 8. 2016. - Kontinuirano unaprjeđivanje djelatnosti Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ-a) rezultiralo je instalacijom standardnog referentnog fotometra (Standard Reference Photometer ‒ SRP) od 8. do 12. kolovoza 2016. u Samostalnoj službi za umjerni laboratorij (SOUL) DHMZ-a.

SRP je međunarodno priznati primarni etalon za umjeravanje mjerila ozona, koji proizvodi The National Institute for Standards and Technology (NIST) iz Gaithersburga (USA).

Princip rada SRP-a zasnovan je na Beer‒Lambertovom zakonu prema kojem se vrijednost ozona određuje na temelju apsorpcije UV zračenja. Zbog toga je SRP definicijski etalon, što znači da se on ne umjerava jer ne postoji etalon veće točnosti. Za njega se mjeriteljska sljedivost osigurava interkomparacijama s grupom SRP-ova svakih 4-8 godina u BIPM-u (Bureau International des Poids et Mesures), u Parizu.

DHMZ-ov upravo instalirani SRP je 58. proizvedeni uređaj takve vrste u svijetu, a njegovom je instalacijom Hrvatska postala 27. svjetska država koja na taj način osigurava nacionalnu sljedivost mjerenja ozona. Osim toga, Državni hidrometeorološki zavod je tek treći meteorološki institut u Europi (uz Češki hidrometeorološki zavod ‒ ČHMU i Finski meteorološki institut ‒ FMI) koji posjeduje taj primarni standard za ozon.

Slika 1. Standardni referentni fotometar

Prilikom instalacije SRP-a u DHMZ-u, obavljena je i interkomparacija sa SRP-om 0, prijenosnim standardom NIST-a, a rezultati te interkomparacije pripremljeni su za unošenje u BIPM-ovu bazu o ključnim usporedbama (BIPM Key Comparsion DataBase). Na taj način se ostvaruju temeljni preduvjeti da Samostalna služba za umjerni laboratorij DHMZ-a postane nositelj nacionalnog etalona za ozon.

Nakon instalacije i interkomparacije, predstavnik NIST-a, dr. James F. Norris, održao je i prigodnu prezentaciju pod nazivom: "NIST Gas Standards and Measurement Traceability", a početak rada SRP-a svojoj nazočnošću su uz vodstvo DHMZ-a obilježili i pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode M. T. Drmić, ravnatelj Hrvatske akreditacijske agencije T. Babić, v.d. ravnatelja Državnog zavoda za mjeriteljstvo B. Ljubić, te direktori iz slovenske Agencije za okoliš (ARSO) D. Groselj i K. Bergant.

Slika 2. Djelatnici DHMZ-a s uzvanicima prigodom instalacije standardnog referentnog fotometra.