1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


METMONIC: Sastanak u Brodsko-posavskoj županiji

DHMZ, 24. 1. 2018. - U cilju podrške realizaciji projekta "Modernizacija meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj − METMONIC" ravnateljica Branka Ivančan-Picek i voditeljica projekta Nataša Strelec Mahović sastale su se jučer u Slavonskom Brodu sa zamjenikom župana Stjepanom Bošnjakovićem, pročelnikom Željkom Burazovićem, te pročelnikom Područnog ureda za katastar Ivicom Stipetićem.

Predstavnici DHMZ-a upoznali su predstavnike Brodsko-posavske županije s projektom METMONIC kojim DHMZ-a planira na području cijele Hrvatske temeljito modernizirati postojeću meteorološku motriteljsku mrežu te postaviti nove automatske meteorološke postaje. Glavni cilj projekta je povećanje količine i kvalitete podataka o vremenu, klimi, stanju voda i kvaliteti zraka, a time i bolje praćenje klime i pripremljenost na posljedice klimatskih promjena u cijeloj Hrvatskoj.

Projekt je vrijedan 343,9 milijuna kuna od čega je iz EU fondova u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija osigurano 85 % sufinanciranja ukupno prihvatljivih troškova.

Za uspješnu realizaciju projekta neophodna je uska suradnja DHMZ-a s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave. Najveću prepreku realizaciji projekta predstavlja činjenica da se većina sadašnjih mjernih postaja nalazi na privatnom zemljištu. Nove, najvećim dijelom automatske, mjerne postaje zahtijevaju veću površinu za izgradnju i postavljanje stoga ih u većini slučajeva nije moguće postaviti na privatnom zemljištu. Postavljanje postaja na zemljištima u vlasništvu lokalne zajednice osiguralo bi održivost rezultata projekta za dulje razdoblje, stoga je na jučerašnjem sastanku bilo riječi najviše o mogućnostima iznalaženja takvih lokacija.

Zaključeno je kako će Brodsko-posavska županija u suradnji s Državnom geodetskom upravom − Područnim uredom za katastar Slavonski Brod i načelnicima općina izraditi detaljan pregled potencijalnih lokacija na njenom području te ga dostaviti DHMZ-u do sredine veljače. DHMZ će daljnju suradnju dogovarati s načelnicima općina na čijem se području nalaze predmetna zemljišta pogodna za izgradnju novog sustava mjernih postaja.

Ovaj sastanak je još jedan u nizu sastanaka koje predstavnici DHMZ-a obavljaju kako bi osigurali uspješnu realizaciju projekta METMONIC.