1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


WMO pokreće Mrežu regionalnih klimatskih centara Arktika

Prvi Panarktički regionalni klimatski forum objavio prognozu za ljeto

DHMZ, 22. 5. 2018. − Svjetska meteorološka organizacija objavila je u petak, 18. svibnja 2018. sljedeće priopćenje:

Novi Panarktički regionalni klimatski forum (PARCOF) sastao se prvi put kako bi objavio prognozu za ovo ljeto u sklopu međunarodnih nastojanja za unaprjeđenje prognoza vremena, klime i morskog leda u regiji koja se suočava s brzim promjenama okoliša.

Očekuje se nastavak iznadprosječnih vrijednosti temperature zraka u lipnju, srpnju i kolovozu 2018., dok je prognoza površine morskog leda za veći dio Arktika prema ovim izgledima niža od normale.

Ukupna vjerojatnost prognoza više modela triju kategorija (niže od normale, blizu normale i više od normale) za temperaturu zraka za ljeto 2018. (wmolc.org).

Realnost klimatskih promjena i njihovih utjecaja dovela je do inicijative za uvođenje panarktičkih sezonskih prognoza temeljenih na regionalnoj suradnji koja je u većini drugih dijelova svijeta već uspostavljena. Objavljivat će se ažurne sezonske prognoze za ljeto i zimu koje mogu poslužiti kao pomoć i podrška u prilagodbi klimatskim promjenama i donošenju odluka u sektorima osjetljivim na klimu.

Svjetska meteorološka organizacija bila je jedan od sponzora sastanka održanog u Ottawi 15. - 16. svibnja 2018., kojem je domaćin bilo Ministarstvo okoliša i klimatskih promjena Kanade, a na kojem su sudjelovale zemlje članice Arktičkog vijeća.
Sastanak je organiziran u obliku dvosmjernog dijaloga tijekom kojeg su predstavnici organizacija starosjedilačkih naroda koji na Arktiku žive već generacijama iznijeli svoje spoznaje o promjenama uvjeta, izazovima s kojima se susreću i vrstama prognoza i klimatskih usluga koje su im potrebne.

Na klimatski forum pozvani su i dionici iz komercijalnog pomorskog prometa industrije trgovačkog brodarstva, i to iz sektora rasutih suhih tereta i turizma. Njima je potreban pristup podacima o vremenu i klimi na Arktiku radi dobivanja boljih informacija za svoje djelatnosti te radi osiguravanja ne samo vlastite sigurnosti, već i zaštite okoliša.

Martine Dubuc, pomoćnica zamjenika ministra u Ministarstvu okoliša i klimatskih promjena Kanade, rekla je kako starosjedilačke zajednice na Arktiku iz prve ruke svjedoče "dosad nezabilježenom izazovu klimatskih promjena".
"Naraštaji su tijekom prošlog stoljeća svjedočili gotovo dvostruko bržem porastu temperature od onog koji je zabilježen u ostatku svijeta. Doživjeli su promjene vječnog leda (perfmafrosta) koje ozbiljno utječu na lokalnu infrastrukturu. Osim toga, suočili su se s prijetnjama koje su ugrozile njihovu sigurnost opskrbe hranom i tradicionalne načine života", rekla je gđa Dubuc u uvodnom obraćanju.
David Grimes, predsjednik Svjetske meteorološke organizacije, upozorio je okupljene da otapanje morskog leda i permafrosta te erozija obale najizravnije utječu na lokalne zajednice, ali također imaju i dugotrajne globalne posljedice.

"Koordinirani nadzor od ključne je važnosti u ovim rijetko naseljenim, udaljenim krajevima svijeta. Postoji hitna potreba za boljim razumijevanjem pitanja hoće li i na koje načine gubitak leda do kojeg dolazi uslijed klimatskih promjena utjecati na lokalnu, regionalnu i globalnu klimatsku dinamiku", rekao je g. Grimes, koji obnaša dužnost pomoćnika zamjenika ministra i voditelja meteorološke službe pri Ministarstvu okoliša i klimatskih promjena Kanade.

"Posljedice događaja i pojava koje se zbivaju na Arktiku nisu ograničene na Arktik", rekao je.

Panarktički regionalni klimatski forum (PARCOF) prvi je korak k uspostavljanju Mreže regionalnih klimatskih centara Arktika koja se temelji na WMO-ovom konceptu regionalnih klimatskih centara i kojoj će aktivno doprinositi sve zemlje članice Arktičkog vijeća. Njezina struktura sastojat će se od tri podregionalna geografska čvora, a to su (i) Sjevernoamerički čvor, (ii) Sjevernoeuropski i grenlandski čvor i (iii) Eurazijski čvor.

Sastanci PARCOF-a redovito će se održavati radi širenja informacija o novim spoznajama u istraživanju klime te susreta s ključnim donositeljima odluka i važnim partnerskim organizacijama i rasprave o prioritetnim proizvodima za korisnike osjetljive na klimu. Trajni sudionici Arktičkog vijeća bit će pozvani na sve buduće forume PARCOF.

Prisustvo ili odsustvo leda regulira brojne aktivnosti na Arktiku, kao što su prijevoz, ribolov i lov, turizam, vađenje sirovina itd.

Na Arktiku postoje dva glavna godišnja doba: duga i ledena zima koja traje oko 9 mjeseci i kratko i hladno ljeto koje traje oko 3 mjeseca. Razdoblja smrzavanja i otapanja koja se događaju na počecima i završecima ovih dvaju godišnjih doba među najvažnijim su čimbenicima za mnoge sektore.

Stoga će se sastanci PARCOF-a održavati dvaput godišnje: u travnju/svibnju održat će se fizički sastanak prije ljetnog pucanja leda, a u listopadu će se održati virtualni sastanak prije povratka leda za vrijeme arktičke zime.

Sažetak Panarktičkih klimatskih izgleda za ljeto 2018.

Na predvidljivost u arktičkim regijama kao što su Beringovo i Grenlandsko more i susjedna obalna područja najviše utječu visoke površinske temperature oceana, prevladavajuća atmosferska cirkulacija i raspodjela morskog leda.

Temperatura zraka

Između studenog 2017. i travnja 2018., arktičko područje sjeverno od 65°N imalo je treću najvišu prosječnu temperaturu od 1949. Očekuje se da će se trend iznadprosječnih temperatura u istoj regiji nastaviti u lipnju, srpnju i kolovozu (ljeto) 2018., uz vjerojatnost u rasponu od 40 % do 70 %.

Oborina

U razdoblju od listopada 2017. do ožujka 2018., količine oborine u arktičkom području bile su malo iznad prosjeka. Za Aljasku, zapadnu Kanadu, Kanadski arktički arhipelag i najistočnije dijelove Rusije izgledne su blago povišene količine oborine u nadolazećoj sezoni, dok Botnički zaljev ima blage izglede za suše uvjete od uobičajenih.

Morski led

Maksimalna površina morskog leda na Sjevernoj polutki izmjerena u ožujku 2018. bila je druga najniža u povijesti mjerenja, na što je utjecala rekordno niska površina morskog leda u Beringovu moru. Rekordno niska površina morskog leda od prošle zime u kombinaciji s opaženim i predviđenim temperaturama višim od normale u arktičkoj regiji utjecat će na uvjete morskog leda niže od normale u većem dijelu Arktika.

Cijeli Izgledi dostupni su ovdje.

Napomene za urednike

Sezonska prognoza za ljeto za Arktik izrađena je na prvom sastanku Panarktičkog regionalnog klimatskog foruma (PARCOF-1) u sklopu pokretanja nove pokazne faze Mreže regionalnih klimatskih centara Arktika (ArcRCC-Network). Sadržaji i grafike izrađeni su u suradnji s meteorološkim agencijama Rusije, SAD-a, Kanade, Norveške, Danske, Finske, Švedske i Islanda.

Svjetska meteorološka organizacija je mjerodavni glas sustava Ujedinjenih naroda o vremenu, klimi i vodi.
public.wmo.int

Za više informacija kontaktirajte:
Clare Nullis, službenik za odnose s medijima: Tel: +41 22 730 84 78;
Mobitel: +41 79 709 13 97 E-pošta: cnullis(at)wmo.int

Copyright © 2016. Svjetska meteorološka organizacija (SMO), sva prava pridržana.
Svjetska meteorološka organizacija
7 bis Avenue de la Paix
CP 2300 - CH 1211 Geneva 2
Švicarska