1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Hrvatska preuzima NOAA-in program pripravnosti na vremenske nepogode

DHMZ, 21. 3. 2018. - Sastanak o projektu Weather Ready Nations (WRNs - Narodi pripravni na vrijeme) kojeg provodi Nacionalna atmosferske i oceanografske služba SAD-a (NOAA) održan je 18. i 19. ožujka 2018. u DHMZ-u i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS). Na sastanku su sudjelovali predstavnici NOAA-e, ravnatelj DUZS-a, dr. sc. Dragan Lozančić i ravnateljica DHMZ-a, dr. sc. Branka Ivančan-Picek sa suradnicima.

Obje državne upravne organizacije zainteresirane su za sudjelovanje u programu. Riječ je o programu u kojem je težište na pripravnosti i otpornosti na ekstremne vremenske, hidrološke i klimatološke događaje. Program je razvijen najprije u SAD-u, a od 2016. godine započela je njegova međunarodna implementacija u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom. Hrvatska je prva europska zemlja u kojoj će biti implementiran ovaj program, a DHMZ će imati vodeću ulogu. Cilj projekta je poboljšati postojeći sustav Impact Based Decision Support Services (IDSS), a financirat će se sredstvima USAID-a.

Projekt se sastoji od šest faza i odvijat će se kroz 12 radionica u sljedeće tri godine. Namjera je u radionice uključiti i operatore kritične infrastrukture, posebice prometa, energetike i poljoprivrede, a kako bi se što bolje pripremili za očekivane posljedice ekstremnih vremenskih prilika. Rezultati projekta trebali bi biti značajan ulazni parametar za sustave primanja i obrade podataka u realnom vremenu i s time u vezi donošenje odluka u kriznim situacijama, a bez kojih se ne može zamisliti suvremeni centar kriznih stožera.