1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Zimski početak proljeća

DHMZ, 20. 3. 2020. - Posljednje dane obilježilo je stabilno i iznadprosječno toplo vrijeme, posvuda uz velik broj sunčanih sati. U ovo neizvjesno doba epidemije takve vremenske prilike većini su odgovarale.

Ipak, idući reci posvećeni su promjeni koja će nastupiti tijekom vikenda. Važno ju je detaljnije opisati iz nekoliko razloga, prije svega zbog brzog i naglog zahladnjenja koje će i nama, a posebice poljoprivrednicima i voćarima te već probuđenoj prirodi donijeti probleme.

Karte prognoze temperature i geopotencijala na 500 hPa
Slika 1. ECMWF prognoza temperature i geopotencijala na plohi 500 hPa (oko 5,5 km visine) u nedjelju, 22. ožujka u 13 sati i u utorak, 24. ožujka u 1 sat

Tijekom vikenda oblaka će biti sve više, mjestimične oborine također, u subotu još razmjerno rijetko i uglavnom u obliku kiše. U nedjelju češće, te će s pritjecanjem hladnijeg zraka (slika 1.) u unutrašnjosti biti susnježice i snijega, i to ne samo u gorju. U nekim će krajevima to biti i prvi snijeg, a - kako će i mnogi komentirati - neće biti zimski, već proljetni (proljeće je stiglo danas, 20. 3. u 4:50 h). Na Jadranu će oborine biti malo, u dosta će predjela i izostati.

Slab i umjeren jugozapadnjak u subotu navečer će okrenuti na sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu će slabo i umjereno jugo u nedjelju zamijeniti jaka i olujna bura, ponegdje na udare i orkanska - 'treća marčana' bura (slika 2.). Ona bi mogla donijeti i poneku pahulju snijega i duž obale.

Karta prognoza udara vjetra
Slika 2. Aladin prognoza udara vjetra na 10 m visine za nedjelju, 22. ožujka u 22 h
Graf ansambl prognoza temperature
Slika 3. ECMWF ansambl (skup) prognoza temperature zraka na 850 hPa (oko 1,5 km visine) za Zagreb

Temperatura zraka, i dnevna i noćna, početkom idućeg tjedna bit će prilično niska posvuda. Tako ćemo iz ove iznadprosječne topline skočiti u hladnoću kakvu smo rijetko imali i tijekom zime. Uz hladne će noći mraz biti moguć i duž obale pa zaštitite biljke koje možete.

Detaljnije prognoze, stanje vremena kao i upozorenja na opasne vremenske pojave pratite na našim stranicama, ali i na našem Twitter profilu (@DHMZ_HR).