1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Iz "babljeg ljeta" u zimu?

DHMZ, 17. 11. 2015. - Krajem ovoga tjedna u Hrvatsku dolazi nagla i značajna promjena vremena koje je u dosadašnjem tijeku studenog bilo sve samo ne hladno, tmurno ili kišovito, na kakvo smo navikli u kasnu jesen.

U prvoj polovini studenog, ali već i krajem listopada, pod prevladavajućim utjecajem anticiklone i dotoka toplog zraka u našim je krajevima bilo stabilno, suho i iznadprosječno toplo. Uz mnogo sunčanih sati ponegdje su premašeni višegodišnji apsolutni maksimumi temperature, a osobito je zanimljiv podatak Ogulina u kojem je 9. 11. izmjereno 27,2 °C što je za gotovo 3 stupnja više od dosadašnjeg maksimuma.

Najviša dnevna temperatura zraka dosad je u studenom na kopnu bila u prosjeku između 5 i 10 stupnjeva viša, dok je na moru to odstupanje bilo nešto manje, do 4 stupnja (Slika 1.). Kiša, koja je u ovom dijelu godine inače česta pojava, ovog je studenog posve izostala.

Slika 1. Odstupanje najviše dnevne temperature zraka od 30-godišnjeg prosjeka u prvih 16 dana studenoga

Približavanjem ciklone sa sjevera već će se u petak (20. 11.) vremenska slika nad Hrvatskom mijenjati - očekuju nas naoblačenje, mjestimična kiša te jačanje juga i južnog vjetra.

Dotokom hladnog zraka u zavjetrini Alpa nastat će nova ciklona, pa će u subotu (21. 11.) u našim krajevima prevladavati oblačno s kišom, na Jadranu i grmljavinom, a bit će i vjetrovito. Ponegdje je moguća obilna oborina, vjerojatnije na zapadu zemlje. U gorskim će područjima, osobito na većim nadmorskim visinama, vrlo vjerojatno pasti i prvi ovosezonski snijeg.

Pojava snijega u nižim predjelima ovisit će ponajprije o položaju i gibanju središta ciklone te dotoku hladnog zraka sa sjevera (Slika 2.).

Slika 2. ECMWF prognoza apsolutne topografije i temperature na 850 hPa izobarnoj plohi za subotu navečer (21. 11.)

Prema danas dostupnim prognostičkim izračunima, sinoptička situacija mogla bi se razvijati u dva smjera:
ukoliko će se u subotu oborina i naglo zahladnjenje javiti istovremeno, kiša može prijeći u susnježicu i snijeg i u nizinama, ponajprije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj (Slika 3.). U suprotnom, ako zahladi kad oborina već slabi i prestaje, snijeg je u nizinama manje vjerojatan (Slika 4.).

Slika 3. Jučerašnji izračun ECMWF modela za kišu (obojana područja) i snijeg (šrafirana područja preko obojanih), prognoziranih za subotu navečer (21. 11.)
Slika 4. Današnji izračun ECMWF modela za kišu (obojana područja) i snijeg (šrafirana područja preko obojanih), prognoziranih za subotu navečer (21. 11.)

U gorju će se vjerojatno stvarati snježni pokrivač veći i od 10 cm, a u nepovoljnijem razvoju situacije (Slika 3.), veći i od 30 cm. Stoga se osobito u Gorskom kotaru treba pripremiti na zimske uvjete na prometnicama.

Ako će u nizinama i biti snijega, snježni se pokrivač neće nužno zadržavati budući da je tlo još uvijek razmjerno toplo, a bit će i mokro zbog kiše. No, to ne znači da prometnice neće biti skliske.

Promjena vremena će, osim mjestimice obilne oborine i zahladnjenja, na Jadranu uzrokovati i jako te olujno jugo i oštro, a nakon dugo vremena i velike morske valove.
S prolaskom ciklone i fronte, u unutrašnjosti će zapuhati sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu bura i sjeverozapadnjak.

Hoćemo li nakon "babljeg ljeta" u jednom dana uskočiti u pravu zimu, pokazat će pouzdaniji prognostički materijali sljedećih dana. Stoga pozorno pratite vremenske prognoze i upozorenja DHMZ-a.