1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Stiže promjena s kojom će se vrijeme prilagoditi dobu godine

DHMZ, 16. 9. 2021. - Nakon iznadprosječne topline te razmjerno dugog većinom sunčanog i suhog razdoblja u rujnu, ulazimo u promjenljivo razdoblje s kojim lokalno može biti izraženijih pljuskova i grmljavine uz obilniju oborinu, osobito u petak. Temperatura zraka će se u petak sniziti na vrijednosti ponegdje i 10-tak stupnjeva niže od dosadašnjih, što će biti uglavnom primjerenije dobu godine.

Promjenu vremena donosi frontalni poremećaj koji će se sa sjeverozapada preko Hrvatske premjestiti dalje na istok. Uz visinsku dolinu, intenzitetu oborine pridonijet će i prisustvo mlazne struje (Slika 1). Vlažan i nestabilan zrak nad naše će krajeve doći u jugozapadnoj visinskoj struji, na prednjoj strani spomenute doline, pa kiša ponegdje može biti prljava jer će s oblacima stići i veća količina prašine i pijeska iz Sahare.

Slika 1. Apsolutna topografija (AT300) i vjetar na visinskoj izobarnoj plohi 300 hPa (približno 9.5 km visine), prognoza ECMWF modela za 17. 9. 2021. u 12 UTC. Zeleno obojana područja predstavljaju mlaznu struju (brzina vjetra veća od 30 m/s).

Prva epizoda obilnije kiše stiže u petak (Slika 2) kada lokalno, osobito na dijelu sjevernog i srednjeg Jadrana te u gorju može pasti više od 70 litara kiše po četvornom metru što može prouzročiti bujične, odnosno urbane poplave. Iako u subotu i dalje promjenljivo, u nekim će krajevima biti uglavnom suho, najvjerojatnije u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, dok i dalje lokalno jačih pljuskova može biti na sjevernom Jadranu. Sljedeća epizoda s čestom, a mjestimice na zapadu ponovno i obilnijom kišom, očekuje se u nedjelju.

S obzirom na relativno visoke temperature i zraka i mora s ovom promjenom vremena moguća je pojava grmljavinskog nevremena s tučom, a ponegdje i pijavica.

Prognostička karta
Slika 2. Akumulirana 24-satna količina oborine, prognoza ALADIN modela za petak, 17. 9. 2021.