1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Lansiran MSG-4 geostacionarni meteorološki satelit

DHMZ, 16. 7. 2015. - Prošlu noć u 23:42:07 MSG-4, četvrti i posljednji iz druge generacije Meteosat satelita, uspješno je lansiran iz Kouroa u Francuskoj Gvajani. Meteosat sateliti druge generacije (MSG) su geostacionarni sateliti koji pomoću daljinskih mjerenja pružaju informaciju o meteorološkim podacima na području Europe i Afrike, te dijela Atlanskog i Indijskog oceana. Satelitima i podacima operativno upravlja međuvladina Europska organizacija za ekspolataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT), čija je punopravna članica Hrvatska (od 2007.), a DHMZ je službeni predstavnik Hrvatske. Europska svemirska agencija (ESA) je odgovorna za dizajn, lansiranje i smještaj satelita na odgovarajuću poziciju.

MSG-4 je izradio europski konzorcij predvođen s Thales Alenia Space (TAS), a dizajniran je kako bi pomogao u detekciji i prognozi magle i opasnih vremenskih pojava, kao što su grmljavinske oluje. Prognoze neposrednog razvoja vremena (do 3 sata) i vrlo kratkoročne prognoze (do šest sati) od izuzetne su važnosti za očuvanje života, imovine i infrastrukture, a uvelike ovise i o dovoljno čestim i detaljnim satelitskim podacima. Dostupnost satelitskih podataka svakih 15 minuta, ili čak svakih 5 minuta, s Meteosat satelita je važan alat meteorolozima za opažanje često vrlo brzih razvoja konvektivnih oluja i pomažu pri izdavanju pravovremenih upozorenja. MSG sateliti također mogu detektirati i pepeo u atmosferi i zbog tog svojstva su prvi sateliti korišteni za opažanje rasprostiranja vulkanskog pepela. Podaci sa satelita važna su polazna informacija za numeričke prognostičke modele, ali i za klimatološka istraživanja (Meteosat sateliti već preko 35 godina prikupljaju klimatološke podatke).

Devet dana nakon lansiranja EUMETSAT će od ESA-e preuzeti kontrolu nad satelitom MSG-4 koji će potom biti stavljen u stanje mirovanja na sljedeće 2,5 godine. Nakon smještanja na konačnu poziciju i svih testiranja bit će preimenovan u METEOSAT-11 i planirano je da bude operativan sedam godina. MSG-4 satelit će osigurati kontinuitet pri prijelazu na sljedeću generaciju meteoroloških satelita odnosno Meteosat satelita treće generacije(MTG) čija su lansiranja predviđena u razdoblju od 2019. do 2021. godine.

Ovdje možete pogledati snimke lansiranja satelita MSG-4, opisa rada satelita i korištenja MSG podatka u Hrvatskoj.