1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Ciklona Celia i saharski pijesak nad Hrvatskom

DHMZ, 16. 3. 2022. - Ciklona Celia utječe na vrijeme u zapadnoj Europi te je uslijed izraženog južnog strujanja povukla velike količine saharskog pijeska koji je već jučer zabilježen u mnogim zemljama Europe. Fascinantne fotografije obojanog snijega u planinama kao i zamućene atmosfere preplavile su društvene mreže.

Daljnje premještanje ciklone prema istoku kao i sveukupno strujanje nad Europom pogodovat će transportu pijeska i u naše krajeve.

Zbog velike koncentracije saharskog pijeska iznad zapadne Europe, pijesak je lako vidljiv u nekoliko RGB satelitskih produkata. Najbolje se vidi u Dust RGB produktu, koji je kao što mu ime govori konstruiran upravo za ovakve situacije.

Dust RGB, 15 ožujka 2022. u 13 UTC – duboka ciklona nad Pirenejskim poluotokom povlači saharski pijesak. Pijesak se iznad Alžira, Španjolske, Portugala i Francuske lako uočava zbog roskaste boje (označeno žutim elipsama).
Natural Colour RGB, 15 ožujka 2022. u 13 UTC – na ovoj satelitskoj slici pijesak je manje uočljiv iznad zemlje, ali je zbog prirodnih boja bolje vidljiv iznad tamne podloge, tj. mora (zapadno i sjeverno od Španjolske i zapadno od Francuske).
Convective Storm RGB, 16 ožujka 2022. u 07 UTC – u ovom RGB produktu sam pijesak se ne vidi, ali utjecaj pijeska na fizikalne procese u oblacima vidljiv je po svjetlini i boji oblaka. U situacijama bez pijeska oblaci su tamnije roze ili narančaste boje (oblaci označeni plavom elipsom), ali kada su puni pijeska prikazani su svjetlijim tonovima roze i žute (oblaci označeni žutim elipsama).
Dust RGB, 16 ožujka 2022. u 07 UTC – zbog mnogo oblaka pijesak se teže uočava, a već se i u velikoj mjeri stopio s oblacima. Pijesak je na ovoj slici vidljiv još samo na manjim područjima bez naoblake, naznačenima na slici.

Saharska prašina nad Hrvatskom

Većina saharskog pijeska povučenog u više slojeve atmosfere nad Alžirom ovih dana taložit će se u zapadnoj, sjevernoj i centralnoj Europi. Zato se u tim krajevima lokalno i povremeno očekuje povećana koncentracija lebdećih čestica, a u najvišim predjelima Alpi saharski pijesak već boja snijeg u karakterističnu crvenkastu boju.

U našim krajevima sloj čestica iz Sahare u manjoj mjeri nalazi se trenutno u višim slojevima atmosfere, no ne očekuje se znatno povećanje onečišćenja lebdećim česticama u prizemnom sloju, obzirom da će naši krajevi idućih dana biti pod utjecajem polja visokog tlaka i znatnog provjetravanja (bura). Danas je još nad Hrvatskom zbog pijeska u atmosferi nebo mutno i žućkasto, kao posljedica loma i odbijanja bijele sunčeve svjetlosti na sitnim česticama. Obzirom da se najveće taloženje uobičajeno događa putem oborine, najavljena slaba kiša, danas bi mjestimice mogla isprati dio pijeska iz atmosfere što znači da bismo tragove prljave kiše mogli vidjeti na glatkim i staklenim površinama. Pranje prozora i automobila ostavite za vikend.

Prognoza rasprostiranja i prostorni obuhvat područja koje zahvaća pustinjski pijesak od 14. do 19. ožujka 2022. može se pratiti na donjim slikama te u animaciji.