1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


METMONIC: Sastanak u Primorsko-goranskoj županiji

DHMZ, 16. 2. 2017. - Na poziv pročelnika Ureda Primorsko-goranske županije, Gorana Petrca i pročelnice Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Koraljke Vahtar-Jurković, na sastanku održanom u Rijeci, u prostorima Primorsko-goranske županije 9. veljače 2017., predstavljen je projekt Modernizacija meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj (METMONIC), koji će biti financiran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

O koristima modernizacije meteorološke motriteljske mreže za lokalnu zajednicu i Republiku Hrvatsku govorili su ravnateljica Nataša Strelec Mahović, voditelj projekta Stjepan Ivatek-Šahdan te Zvonimir Jakopović, voditelj Odjela za automatska i posebna mjerenja u DHMZ-u.

Gradonačelnici i općinski načelnici zamoljeni su da osiguraju zemljište u lokanom vlasništvu, ili predlože zemljište u državnom vlasništvu, za postavljanje automatskih meteoroloških postaja. Od jedinica lokalne samouprave očekuje se prijedlog od 2 do najviše 5 lokacija za klimatološke (površine 255 m2: 15 x 17 m) i kišomjerne (36 m2: 6 x 6 m) postaje, a povoljnost lokacija ocijenit će stručnjaci DHMZ-a nakon obilaska terena.

Važno je istaknuti da, osim osiguranja zemljišta, gradovi i općine neće imati dodatnih troškova vezanih za postavljanje i korištenje automatskih meteoroloških postaja, a sve će podatke mjerenja moći koristiti za vlastite potrebe i primjene u poljoprivredi, turizmu, prometu i sl.