1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Miriše vam proljeće?!

DHMZ, 16. 2. 2012. - Nakon 14 studenih dana (da podsjetim, to su oni u kojima se temperatura tijekom čitavoga dana zadržava ispod nule) i 25 dana s dominantnim sjevernim strujanjima (to je ono kad k nama u pravilu stiže hladan zrak), ovih smo dana napokon u plusu. Barem danju.

Prosinac i gotovo čitav siječanj bili su iznadprosječno topli. Kraj siječnja i prva polovica veljače pak iznimno hladni. Za ilustraciju, u Dalmaciji je odstupanje srednje temperature zraka bilo između 4 °C i 7 °C, dok je na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti bilo čak 8 °C do 11 °C hladnije nego što je uobičajeno. Dugogodišnji podaci meteoroloških opažanja u Hrvatskoj kao i istraživanja vremenskih sustava u središnjoj Europi potvrđuju da je to uobičajeno razdoblje anticiklonalnog hladnog vremena, odnosno takozvanog zimskog monsuna. Međutim, prosječno trajanje toga razdoblja je 6,1 dan, a ove je godine trajalo više nego dvostruko dulje.

Sredina veljače je klimatološki njezin najhladniji dio, a nakon toga, u njezinoj drugoj polovici bilježi se osjetan porast srednje temperature. U pučkoj pak meteorologiji postoji odgovarajuće vjerovanje da Sv. Valentin donosi zatopljenje: "Toplina Valentina stiže do korijenja". Zar bi uopće i moglo biti drugačije?!

I doista, toplina je stigla, propjevale su ptičice, dan je sve dulji i sunce je sve jače, snijeg se ubrzano topi... No, nije sve baš tako idilično. Jer, nakon svih opasnosti koje su sad iza nas, nakon iznimno debelog snježnog pokrivača praćenog ekstremnim vjetrovima, evo još jedne. Jer, snijeg se tijekom dana ubrzano topi, a mlazovi vode ili pak gromade snijega i leda padaju s krovova, stabala, stupova... U hladnim se noćima pak sva ta voda ponovno stisne i ujutro poledice ima posvuda. U takvim je uvjetima za pješake i za parkirane automobile vjerojatno i opasnije nego što je bilo u danima kada je padao snijeg. Budite dakle ovih dana osobito oprezni!

Jer baš kao i sve drugo, i svako vrijeme ima i dobre i loše strane i može vam biti ili ne biti po volji.

I samo još nešto... Ako ste iz ovoga gore iščitali da je zimi kraj, nešto smo se krivo razumjeli. Naime, bez obzira na zatopljenje uobičajeno za drugu polovicu veljače, i nadalje može biti još zimskoga vremena. Itekako. I bit će. Snijeg će, primjerice padati već u ponedjeljak, 20. veljače. Zapuhat će i bura, uobičajeno. No sve skupa s dobrim izgledima da bude blaže i traje kraće. Jer ipak, kao što napisah, već miriše na proljeće.

Dunja Mazzocco Drvar

Napomena: u tekstu su korišteni dijelovi iz knjige "Pučko vremenoslovlje" autora Milana Sijerkovića