1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Nevrijeme u Hrvatskoj sredinom svibnja 2019.

DHMZ, 13. 5. 2019. - Izrazito nepovoljne vremenske prilike zahvatile su u nedjelju i ponedjeljak veći dio Hrvatske. Obilna kiša te jak i olujan sjeverni vjetar, bura i jugo najjače su pogodili sjeverni Jadran te gorsku i središnju Hrvatsku.

Jak i olujan vjetar lomio je grane drveća, rušio stabla i stvarao štete na objektima. Ponegdje je bilo prekida u prometu te prekida opskrbe električnom energijom, a prilično jako pogođen je i glavni grad. Obilna kiša mjestimice je uzrokovala bujične poplave u Istri, a naglo su počeli rasti vodostaji rijeka, osobito slivova Kupe i Une.

Nepovoljno vrijeme posljedica je snažne ciklone sa središtem iznad južne Italije i jake anticikone nad sjeverozapadnom Europom (Slika 1). Između ta dva sustava nastale se velike razlike u tlaku zraka uz pritjecanje hladnog zraka sa sjevera, dok je ciklona nad Hrvatsku, osobito Jadran i Dinaride donosi s juga veliku količinu vlage.

Karta analize tlaka i temperature
Slika 1. Analiza prizemnog tlaka zraka (MSLP) i temperature na 2 m, 13. 5. 2019. u 6 UTC.

U DHMZ-u su već za nedjelju pravovremeno izdana upozorenja na službenoj internetskoj stranici i na Meteoalarmu za obilne oborine uz mogućnost bujičnih poplava, te na jak i olujan, na sjevernom Jadranu i orkanski vjetar. Poslana su i upozorenja nadležnim službama civilne zaštite.

Do ponedjeljka ujutro nerijetko je pala obilna oborina. U tablici 1 prikazane su neke izmjerene 24 satne količine oborine.

Tablica 1. Količina oborine u posljednja 24 sata (mm), izmjereno 13. 5. 2019. u 8 sati.

Plitvička jezera 139
Begovo Razdolje 107
Ogulin 94
Zavižan 93
Delnice 91
Zračna luka Split 85
Hvar 70
Slunj 67
Daruvar 54
Mljet 50
Hrv. Kostajnica 47
Šibenik, Komiža 44
Gospić 41
Split 39
Krapina 30
Varaždin 26
Pula 25
Dubrovnik 24
Zagreb 15
Osijek 5


U tablici 2 prikazani su neki najjači udari bure, sjevernog vjetra i juga u prvom dijelu ponedjeljka.

Tablica 2. Najjači udari vjetra izmjereni 13. 5. 2019. do 10 sati (km/h)

Središnja Hrvatska - S i SI vjetar
Zagreb Grič 101
Desinić 86
Krapina 83
Zagreb Maksimir 80
Sisak, Križevci 75
Sjeverni Jadran - bura
Most Krk 162
Prizna 158
Most Pag, Jasenice 144
Povile, Hreljin 119
Srednji i južni Jadran - jugo
Vis-Hum 75
Lastovo 65


U nastavku ponedjeljka vrijeme će još biti izrazito nepovoljno, pa se preporuča praćenje upozorenja na DHMZ-ovoj internetskoj stranici i Meteoalarmu (Slika 2) te savjeta nadležnih službi.

Karta i tablica upozorenja
Slika 2. Upozorenje DHMZ-a na opasne vremenske pojave za 13. 5. 2019.

U utorak će još biti vjetrovito, osobito na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana zbog jake i olujne bure, a u unutrašnjosti će jak sjeverni vjetar kroz dan postupno slabjeti. U srijedu će slabjeti i bura na Jadranu, pa će se s obzirom na vjetar u srijedu situacija postupno smiriti.

Što se oborine tiče, situacija i dalje ostaje nepovoljna, pogotovo u unutrašnjosti gdje će još i u iduća dva dana biti mnogo kiše. Slika 3. pokazuje prognozirane akumulirane količine oborine tijekom ponedjeljka, utorka i srijede.

Karta prognoze oborine
Slika 3. Prognozirana akumulirana količina oborine (mm) od 13. 5. 2019. u 00 UTC do 16. 5. 2019. u 00 UTC

Zbog obilne količine kiše i dalje postoji opasnost od lokalnih bujičnih te osobito riječnih poplava.

Vodostaji Une su u naglom porastu, a u Hrvatskoj Kostajnici će vodostaji Une tijekom utorka vrlo vjerojatno ući u izvanredno stanje obrane od poplava.

Također naglo rastu vodostaji Gornje Dobre kod Ogulina, Korane, Mrežnice, Kupe i Gline. Očekivani maksimum vodostaja u Karlovcu je u utorak, te bi na Kupi vodostaji mogli ući u redovne/izvanredne mjere, a na Korani bi mogli ući u izvanredne mjere obrane od poplava.

U naglom porastu su vodostaji lijevih pritoka Save (Ilova, Lonja, Česma, Pakra, Orljava...) za koje se također predviđa ulazak u mjere obrane od poplava.

Vodostaji srednje i donje Save će od sredine prema kraju tjedna biti u porastu sukladno dotocima hrvatskih i bosanskih rijeka koji bi mogli biti značajni.

Uz spomenuto pritjecanje hladnog zraka kiša će u višim predjelima gorske Hrvatske (uglavnom iznad 700 m n/v) tijekom noći na utorak prelaziti u susnježicu i snijeg, a očekuje se i stvaranje snježnog pokrivača, osobito u višim predjelima Like.