1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Zašto nas je jutros iznenadio grmljavinski pljusak?

Nowcasting je nužan zbog složenosti i nepredvidivosti procesa u atmosferi

DHMZ, 12. 7. 2023. - Jak vjetar i potom kiša iznenadio je jutros stanovnike zapadne Hrvatske koji su očekivali vrućinu zbog najavljenog vrhunca toplinskog vala. Jučerašnja prognoza DHMZ-a nije upućivala na nestabilnosti u prvom dijelu dana već tek prema večeri i potkraj dana.

radar kompozit
Slika 1. Jutrošnji konvektivni sustav na radarskom kompozitu DHMZ-a. Na mrežnim stranicama dostupna je radarska slika cijele Hrvatske tzv. radarski kompozit. Odabirom “Pokaži animaciju” korisnik može pratiti razvoj konvektivnih sustava u realnom vremenu.

Što se to zapravo dogodilo?

Već nekoliko dana pratimo grmljavinske sustave u zapadnoj Europi koji uzrokuju velike štete, čestu tuču, a i bujične poplave. Jaču promjenu nad Hrvatskom najavljivali smo za četvrtak, a predfrontalno smo najavili mogućnost pljuskova danas, ali tek potkraj dana.

Vrijeme je u Hrvatskoj i danas glavninom pod utjecajem polja visokog tlaka zraka, frontalni se sustav još uvijek nalazi zapadnije od Alpa, no ispred njega se razvijaju snažni mezoskalni konvektivni sustavi (grmljavinska nevremena većih prostornih dimenzija). Jedan takav je tijekom noći iz alpskog područja stigao i do nas.

Takvi sustavi u povoljnim uvjetima mogu dugo živjeti. Hrane se raspoloživom konvektivnom energijom (eng. CAPE) koja se nalazi na putu njihova kretanja, a organizaciji ćelija pomaže smicanje vjetra (promjena smjera i brzine vjetra po visini) u dubljem sloju atmosfere (od tla pa do 6 km visine). Najčešće gube na snazi u noćnim satima, no u specifičnim uvjetima kao noćas, to nije bio slučaj. Prognoze i upozorenja su osvježena čim je uočeno kako neće doći do slabljenja sustava. Međutim, za neke korisnike informacija je stigla prekasno.

Rezultati prognostičkih modela, koji su važan prognostički alat, nisu ukazivali na ovakav razvoj događaja, stoga se za ovakve situacije koristi nowcasting.

Nowcasting je prognoza neposrednog razvoja vremena koja se ponajprije odnosi na prognozu između pola sata do nekoliko sati unaprijed. U izradi tih prognoza najviše se koriste meteorološka mjerenja s naglaskom na daljinska mjerenja (radari, sateliti, podaci o munjama…). Nowcasting je dio svakodnevnog operativnog posla prognostičara DHMZ-a, koji prema standardnim operativnim postupcima daju takve prognoze i upozorenja korisnicima, prvenstveno Ravnateljstvu civilne zaštite.

Prognoza neposrednog razvoja vremena je zahvaljujući METMONIC projektu doživjela u Hrvatskoj velik napredak jer je po prvi puta cijeli teritorij pokriven radarskim mjerenjima.

Atmosfera i procesi u njoj vrlo su složeni, a osobito konvektivne oluje. Preciznost i pouzdanost prognoza u današnje vrijeme u pravilu je jako velika, međutim zahtjevi za meteorološkim informacijama su očekivano sve veći, a prostora za poboljšanja svakako ima.

Važno je spomenuti da je od svih meteoroloških elemenata prognoza naoblake i oborine među najzahtjevnijima. S obzirom na to da se radi o vrlo složenim fizikalnim procesima, dijelom i nepoznatim i stoga postoji velika promjenljivost na prostornoj i vremenskoj skali, koju je vrlo teško uhvatiti. Posljedično, zasad je gotovo nemoguće odrediti npr. točno vrijeme i lokaciju jakog grmljavinskog nevremena. Moguće je procijeniti vjerojatnost njegove pojave na nekom području i u nekom vremenskom intervalu.

graf automatske postaje Puntijarka
Slika 2. Meteorološki podaci za vrijeme kratkotrajne promjene izmjerene na automatskoj postaji RC Puntijarka, dostupno ovdje.