1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Vodostaji rijeka i dalje u porastu

DHMZ, 12. 3. 2018. - Intenzivni proces topljenja snijega nastavio se i tijekom vikenda te je u većem dijelu Hrvatske potpuno otopljen. Posljedično su vodostaji i dalje u porastu, posebice na slivu Save, Kupe i Une.

Prema podacima o visinama snijega na svim meteorološkim postajama na dan 12. 3. u 7 h utvrđen je trend sniženja visine snijega u odnosu na proteklih 24 sata, kako slijedi:

Puntijarka -23 cm, Crni Lug-Risnjak -19 cm, Zavižan -17 cm, Gospić -16 cm, Delnice -15 cm, NP Plitvička jezera -12 cm, Parg-Čabar -11 cm, RC Ogulin i Slunj -10 cm, Hrvatska Kostajnica -8 cm.

Intenzitet topljenja snijega je vrlo visok jer je prema podacima o visinama snijega vidljivo da se u protekla 72 sata u Delnicama otopilo 53 cm, na području Risnjaka 45 cm, NP Plitvice 33 cm, u Ogulinu 31 cm. Budući da je snijeg kašast i mokar, sadržaj vode u snijegu je visok te se na osnovi toga za Gorski kotar može procijeniti prosječna količina otopljene vode u 72 sata od 100 l/m² do 350 l/m².

Vodostaji Save su u porastu s tendencijom porasta, u domeni srednjih, srednje visokih i visokih voda. Vodostaji do Crnca dosegnuli su pripremno stanje obrane od poplava, dok se vrh vodnog vala očekuje tijekom 13. 3. 2018. Vodostaji na hidrološkoj postaji Crnac dosegnuli su redovne mjere obrane od poplava. Vodostaji u Jasenovcu su dosegnuli izvanredne mjere obrane od poplava, s tim da se vrh vodnog vala očekuje oko 17.3.2018. Nizvodno su vodostaji trenutno u pripremnom stanju obrane od poplava, a tijekom tjedna vodostaji će biti i dalje u porastu s tendencijom porasta te će dosegnuti redovne mjere obrane od poplava. Posebno su ugrožena ugrožena ušća pritoka (Crnac, Jasenovac, Davor, Slavonski Kobaš, Slavonski Šamac).

Vodostaji Kupe do hidrološke postaje Pribanjci su u opadanju s tendencijom stagnacije, u domeni srednjih voda. Nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom porasta, u domeni srednjih, srednje visokih i visokih voda. Na hidrološkoj postaji Kupa - Karlovac vodostaji su u redovnim mjerama obrane od poplava. Vrh vodnog vala očekuje se krajem dana (12. 3. 2018.) ili početkom sutrašnjeg dana s mogućnošću ulaska u izvanredne mjere obrane od poplava. Vodostaji u Farkašiću su u domeni redovnih mjera obrane od poplava, no tijekom današnjeg dana (12. 3. 2018.) dosegnut će izvanredne mjere obrane od poplava, dok se vrh vodnog vala može očekivati tijekom 15. 3. 2018.Na hidrološkoj postaji Korana - Karlovac vodostaji su u redovnim mjerama obrane od poplava. Tijekom današnjeg dana (12. 3. 2018.) vodostaji bi mogli dosegnuti izvanredne mjere obrane od poplava, s očekivanim vrhom vodnog vala 13. 3. 2018.

Vodostaji Une u Hrvatskoj Kostajnici su u porastu s tendencijom porasta u domeni visokih voda. Vodostaji su u izvanrednim mjerama obrane od poplava s očekivanim vrhom vodnog vala tijekom sutrašnjeg dana (13. 3. 2018.) kad bi vodostaji mogli dosegnuti izvanredno stanje obrane od poplava.

Također su u porastu i vodostaji rijeka u Lici (Lika, Gacka, Novčica).

Sektor za hidrologiju