1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Potpisan ugovor o EU sufinanciranju projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH

DHMZ, 10. 10. 2017. - U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike danas je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava za Projekt modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH - METMONIC koji će realizirati Državni hidrometeorološki zavod. Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda Nataša Strelec Mahović.

Projekt METMONIC je ukupno vrijedan 343,9 milijuna kuna od čega je iz EU fondova u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija osigurano 85% sufinanciranja ukupno prihvatljivih troškova.

Korisnik projekta je Državni hidrometeorološki zavod, a svrha projekta je unapređenje i modernizacija sustava upravljanja i mjerenja meteoroloških podataka kako bi se postigla učinkovita kontrola i praćenje atmosferskih, oceanskih i kopnenih bitnih klimatskih varijabli prema preporukama Svjetske meteorološke organizacije i Okvirne konvencije Ujedinjenih Naroda o promjeni klime.

Cilj je modernizacija meteorološke mreže što će osigurati da 100% teritorija Hrvatske bude pokriveno redovitim praćenjem i procjenom utjecaja klimatskih promjena. To će omogućiti bolje razumijevanje klimatskih promjena i na taj način pomoći u formulaciji odgovarajućih politika i mjera. Provedba projekta rezultirat će modernizacijom postojeće motriteljske mreže što uključuje instalaciju novih postaja: 34 glavnih postaja, 139 klimatoloških postaja, 264 kišomjernih postaja, 6 meteoroloških radara, 2 visinske postaje te 5 meteorološko-oceanografskih plutača.

Navedenim se osigurava suvremena, kvalitetna i sveobuhvatna infrastruktura za 100% pokrivenosti teritorija Republike Hrvatske podacima koji omogućuju adekvatno praćenje vremena, klime i klimatskih promjena.