1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Ciklona iz sjeverne Afrike donosi nam vjetrovit i izrazito kišovit vikend

DHMZ, 9. 10. 2015.U skladu s najavama proteklih dana sad su već izvjesne velike količine kiše i vjetrovito vrijeme u dane vikenda, uzrokovane dolaskom ciklone iz sjeverne Afrike. Tijekom današnjeg dana ta se ciklona formirala i jačala na području sjeverne Afrike, u zavjetrini gorja Atlas. Prelaskom preko još uvijek toplog Sredozemnog mora u naše će krajeve donijeti nestabilan i izrazito vlažan zrak.

Stoga će već u subotu ujutro kiše biti u Dalmaciji, a tijekom dana i u ostalim područjima. Položaj središta ciklone u Jadranu i veliki gradijenti u polju tlaka zraka uzrokovat će u Dalmaciji jako i olujno jugo, a na sjevernom Jadranu jaku i olujnu buru koja će podno Velebita imati i orkanske udare. U unutrašnjosti će sjeveroistočni vjetar biti slabiji, no ponegdje će biti jak, osobito u gorskoj Hrvastkoj. Glavnina kiše i najjači vjetar očekuju se na prijelazu sa subote na nedjelju.

Budući da ciklona dolazi s područja Sahare, u nekim bi našim područjima mogla padati "blatna" kiša pomiješana s pijeskom, osobito u Dalmaciji.

Slika 1. Sinoptička situacija u noći sa subote na nedjelju (DWD prognoza)

Najekstremnije vremenske (ne)prilike odvijat će se u južnoj Dalmaciji i osobito na dubrovačkom području jer su zbog obilne kiše i grmljavinskih nevremena praćenih olujnim vjetrom moguće i bujične poplave. Olujno jugo i južni vjetar podići će velike valove, a u obalnom području moguće i razinu mora koje može poplaviti rive.

Slika 2. 24-satna prognozirana količina oborine (ECMWF) tijekom subote 10. listopada 2015.
Slika 3. 24-satna prognozirana količina oborine (ECMWF) tijekom nedjelje 11. listopada 2015.

Veće količine kiše past će i u ostalim područjima, ponajprije u gorskoj unutrašnjosti. Ponegdje bi količine kiše mogle doseći cjelomjesečne vrijednosti.

Uz zahladnjenje u nedjelju na vrhovima planina kiša može prijeći i u snijeg.

Slika 4.MeteoAlarm upozorenja izdana za 10. listopada 2015.

Nakon prolaska ciklone i njenog premještanja na istok, uz dotok hladnog zraka tijekom nedjelje će jače zahladiti. U kopnenim je područjima uz razvedravanje početkom tjedna ujutro moguć slab mraz.

Sektor za vremenske analize i prognoze