1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Koncept poslovne knjižnice

DHMZ, 9. 10. 2015. - U knjižnici Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) 2. 10. 2015. održano je predavanje o konceptu poslovne knjižnice. Predavanje je održala Zrinka Udiljak Bugarinovski, voditeljica knjižnično-dokumentacijskog centra Ekonomskog fakulteta u Zagrebu na poziv Ivanke Mihovilić, voditeljice knjižnice DHMZ-a.

Za knjižnicu DHMZ-a ovaj koncept je zanimljiv jer je njezina glavna uloga davati informacije i čuvati ukupnu intelektualnu produkciju djelatnika DHMZ- a, što je čini različitom i jedinstvenom, a time i idealnim kandidatom za primjenu koncepta poslovne knjižnice.

Zainteresirani korisnici mogu u katalogu knjižnice DHMZ-a pronaći različite digitalizirane knjige, biltene i časopise iz područja meteorologije, klimatologije, pomorstva, astronomije i ostalih srodnih znanosti. Ako netko poželi posuditi nešto iz bogate zbirke tiskanih knjiga i časopisa to može učiniti dolaskom u knjižnicu koja je smještena u glavnoj zgradi DHMZ-a na Griču 3 u Zagrebu, svaki radni od 8 do 16 h. Imate li dodatnih pitanja o radu knjižnice obratite se direktno na 01 4565 637.

Poslovna knjižnica je specifičan način poslovanja koji može biti pomoć u svim područjima poslovanja. Koncept početno je zamišljen rekonstruiranju gospodarstva te podrška strateškom razmišljanju i odlučivanju pružanjem informacija o gospodarskim kretanjima, trendovima, zapošljavanju, proizvodima i interesima potrošača, statistikama, energiji, okolišu...
Ovaj koncept poslovanja knjižnica nastao je u SAD-u gdje je posebno popularan. Na prostoru Europe najbolje je usvojen u Velikoj Britaniji gdje su mreže poslovnih knjižnica posebno razvijene i praćene. Ovim konceptom knjižnice postaju aktivni partneri poslovnoj zajednici čime se redefinira sama povijesna uloga knjižnice.