1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Vruće, manje vruće, vruće...

DHMZ, 9. srpnja 2012. - Na ovo se ljeto ljubitelji vrućine uistinu ne smiju potužiti. Nakon ekstremno toplog lipnja, o kojem će kolege klimatolozi DHMZ-a uskoro objaviti podrobniji izvještaj, i ovaj srpanj potvrđuje davno napisane prognoze iznadprosječne topline, koje vrlo vjerojatno neće manjkati ni u kolovozu, a vjerojatno ni rujnu.

Srednja temperatura zraka prvih osam dana srpnja diljem Hrvatske odstupa za više 4 °C od prosječne, a ponegdje u kontinentalnom području i za više od 8 °C.

Iznadprosječno toplo očekuje se i sljedećih tjedana, pri čemu će u ovome vrućina ipak popustiti, više u sjevernim i zapadnim krajevima, a manje u istočnim i južnim.
U tjednu od 16. do 22. srpnja odstupanje srednje tjedne temperature od prosjeka u većini će Hrvatske biti manje nego u ovome tjednu, ali će i dalje biti uglavnom pozitivno. U tjednu od 23. do 29. srpnja, te od 30. srpnja do 5. kolovoza srednja tjedna temperatura vjerojatno će ponovno diljem Hrvatske biti znatno viša od prosjeka.
Ukratko, dugotrajnog hladnog razdoblja nema na vidiku, ali ima pljuskova - već sljedećih dana. No, teško je vjerovati da će oni znatnije ublažiti posljedice višemjesečne suše koja je osobito uočljiva na analizama posljednjih 6, 12 i 24 mjeseca.

Kolovoz - listopad

Srednja sezonska temperatura zraka vrlo će vjerojatno diljem Hrvatske biti viša od prosječnih vrijednosti (Tablica 1), posebice zbog prva dva mjeseca, pri čemu su veliki izgledi da osobito kolovoz ponegdje bude i ekstremno topao, ponajprije u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj. U listopadu je mjestimice moguće i malo negativno odstupanje srednje mjesečne temperature, uglavnom u zapadnim krajevima unutrašnjosti, što će smanjiti mogućnost da cijela sezona dobije ocjenu "ekstremno topla".

Ukupna količina oborine predviđa se uglavnom oko klimatološkog srednjaka (Tablica 1.), uz umjerenu vjerojatnost ostvarenje prognoze, pri čemu je u većini Hrvatske izgledniji nastavak manjka oborina. No, zbog pljuskovitog obilježja većine oborina, lokalno su moguća i znatnija odstupanja.

Spomenuta prognoza toplijeg tromjesečja i većine mjeseci ne isključuje mogućnost pojave i izraženijih hladnijih dana pa i razdoblja, ali mala je vjerojatnost da ta vjerojatna povremena zahladnjenja uzrokuju negativno odstupanje srednje tromjesečne temperature. Također, trenutačno nije moguće spoznati kada će tijekom tromjesečja neki tjedan, a posebice ne dan, biti hladnije nego je uobičajeno. No, redovito se, svaki tjedan, izračunavaju podrobnije i pouzdanije prognoze za četiri tjedna unaprijed, u kojima se može na vrijeme predvidjeti pojava zahladnjenja.
Isto tako, iako se sezonska količina oborine predviđa uglavnom oko prosječne, to ne znači da neće biti dana i/ili razdoblja s izraženijim manjkom i/ili viškom oborine.

Tablica 1. Višegodišnje srednje vrijednosti temperature i oborine (razdoblje 1981.-2010.)

kolovoz-listopad srednja temperatura zraka ( °C) ukupna količina oborine (mm)
Zagreb Maksimir 16,1 270
Osijek 16,6 182
Gospić 14,1 380
Rijeka 19,2 470
Split 21,6 187
Studeni - siječanj

Prognoze ECMWF-a iz Readinga, jednog od vodećih svjetskih središta za sezonske prognoze, upućuju na nastavak najmanje prosječno toplog vremena, što znači da će i tromjesečje s kojim završava ova godina i počinje 2013. vjerojatno biti toplije od prosjeka (Tablica 2.). Štoviše, povećana je vjerojatnost pozitivnog odstupnja od višegodišnje srednje temperature ne samo sezone, nego i svakog mjeseca.

Za količinu oborina prognoze ne upućuju na znatnije odstupanje od višegodišnjih srednjih vrijednosti (Tablica 2.). No, valja znati kako je prognoza oborine, i pojavljivanja i količine, manje pouzdana od prognoze temperature, kao i na činjenicu da se količine oborine nerijetko i znatno razlikuju na relativno malom prostoru.

Tablica 2. Višegodišnje srednje vrijednosti temperature i oborine (razdoblje 1981.-2010.)

studeni-siječanj srednja temperatura zraka ( °C) ukupna količina oborine (mm)
Zagreb Maksimir 2,6 186
Osijek 2,2 155
Gospić 1,2 429
Rijeka 7,5 474
Split 9,8 270

Zoran Vakula