1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


EUMETNET

DHMZ, 9. svibnja 2011. - U Dubrovniku je danas započeo dvodnevni godišnji sastanak direktora nacionalnih meteoroloških službi 26 europskih zemalja okupljenih u sklopu organizacije EUMETNET (The Network of European Meteorological Services). Suorganizator i domacin skupa je u ime Republike Hrvatske Državi hidrometeorološki zavod, odnosno njegov rvnatelj mr. Ivan Čačić.

Na skupu će biti riječi o programima EUMETNET-a koji se odnose na motriteljski sustav, stalno poboljšanje vremenskih prognoza i doprinosu Europe u izgradnju svjetskog sustava klimatskog servisa. Takoder, sudionici će razmotriti dosadašnje rezultate programa EUMETNET-a, kao i financijske aspekte njihove provedbe.

Hrvatska je punopravna članica EUMETNET-a od 12. travnja 2007., kada je potpisala Deklaracije o članstvu. Osnovna uloga ove organizacije je izgradnja i standardizacija infrastrukture nacionalnih meteoroloških službi Europske unije - što obuhvaća sustav meteoroloških motrenja, baze podataka, obradu i razmjenu podataka, osnovne prognostičke produkte, istraživanje i razvoj te razmjenu i usavršavanje stručnjaka. Aktivnosti se provode putem različitih programa u kojima sudjeluje i DHMZ, kao npr. SRNWP - program koordinacija razvoja metoda kratkoročnih numeričkih prognoza, OPERA - program razmjene podataka meteoroloških radara, EUCOS - program za razvoj sustava mjerenja, SURFMAR - program motrenja na brodovima, ECSN - program podrške sustava motrenja klime. Posebno treba istaknuti METEOALARM, jedinstveni servis u Europi na kojem se objavljuju službena upozorenja i najave opasnih vremenskih pojava kojemu se DHMZ službeno pridružio 17. srpnja 2009.