1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Ravnateljica DHMZ-a panelist na Konferenciji o klimatskim promjenama

Foto: Hrvatske vode

DHMZ, 7. 9. 2018. - Danas je u Zagrebu povodom obilježavanja Dana Hrvatskih voda održana Konferencija o klimatskim promjenama na kojoj je prisustvovao predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek te drugi brojni uzvanici i gosti, predstavnici svih ključnih suradničkih institucija i partnera Hrvatskih voda.

Centralno događanje konferencije bila je panel rasprava o klimatskim promjenama na kojoj su osim ravnateljice Ivančan-Picek i generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića sudjelovali: Spomenka Đurić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova, Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Željka Gudelj Velaga, načelnica Sektora za provedbu programa ruralnog razvoja u Ministarstvu poljoprivrede, Šime Vicković, zamjenik župana Zadarske županije, Dragan Lozančić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Raspravu je moderirao Zoran Vakula.

U diskusiji je ravnateljica Ivančan-Picek govorila o rezultatima praćenja klime, istraživanju i dobivenim rezultatima simulacija buduće klime. Istaknula je kako će DHMZ modernizacijom motriteljske mreže u okviru projekta METMONIC koji provodi povećati spremnost praćenja ekstremnih vremenskih događaja te poboljšati prognostički sustav.

Osim konferencije na svečanosti Dana Hrvatskih voda dodijeljene su i godišnje nagrade Hrvatskih voda: prof. dr. sc. Juri Margeti, za najbolje znanstveno djelo, dr. sc. Moreni Galešić, za najbolju doktorsku disertaciju te Tinu Kuliću i Luciji Baić Plantak za najbolji diplomski rad. Nagrade laureatima uručili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Dan Hrvatskih voda obilježava se povodom prvog organiziranog upravljanja vodama na području Republike Hrvatske koje je utemeljeno na uređenom vodnom pravu, a uspostavljeno je prije 142 godine (7. rujna 1876.) u Osijeku činom osnivanja Društva za regulaciju rijeke Vuke s biskupom Josipom Jurajem Strossmayerom na čelu. Godine 1891. Hrvatski sabor kao najviše zakonodavno tijelo tadašnje Kraljevine Hrvatske i Slavonije donosi prvi Zakon o vodnom pravu koji je cjelovito uredio područje voda. Prvi suvremeni Zakon o vodama u Hrvatskoj donesen je 1965. zahvaljujući zalaganju dr. sc. Josipa Zmaića kada su osigurani stalni samostalni izvori sredstava za financiranje vodnog gospodarstva, a vodoprivreda je prvi puta definirana kao posebna grana gospodarske djelatnosti.