1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Upozorenje na hladni val

DHMZ, 6. 01. 2017. - Zbog daljnjeg pritjecanja hladne zračne mase polarnog porijekla nastavlja se razdoblje iznimne zimske hladnoće, praćeno mjestimičnim snijegom, u unutrašnjosti jakim i olujnim vjetrom, a na Jadranu olujnom i orkanskom burom.

Posebno se mora naglasiti upozorenje za priobalje, a osobito za Dalmaciju gdje se očekuje iznimna hladnoća s maksimalnim temperaturama ispod 0 °C, pri čemu će jak, olujni i orkanski vjetar znatno pojačati osjećaj hladnoće.

U unutrašnjosti će se temperatura tijekom noći spuštati do -15 °C, lokalno i oko -20 °C (ponajprije u gorskim pordučjima), a dnevne vrijednosti mogu biti osjetno ispod -5 °C. Puhat će jak i olujan sjeverac, a tijekom subote će postupno slabjeti.

Uvjeti za poledicu i smrzavanje predmeta i objekata bit će vrlo izraženi, čak i u priobalju, a moguće je i smrzavanje vodenih površina.

Povremeno su moguće uglavnom slabe oborine, u unutrašnjosti snijeg, dok snijega nošenog jakom burom može biti i duž obale i na otocima.

Od nedjelje se očekuje manje vjetrovito vrijeme, osobito u unutrašnjosti, dok će na Jadranu još povremeno biti umjerene do jake bure, ponajprije u Dalmaciji.

Treba naglasiti kako će se i dalje, barem do sredine idućeg tjedna, zadržati vrlo hladno vrijeme.

Služba za vremenske analize i prognoze