1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Stabilno i suho vrijeme nastavlja se do daljnjega

DHMZ, 3. 11. 2015. - Stabilno vrijeme pod utjecajem polja visokog tlaka zraka koje je započelo 30. listopada samo će nakratko biti prekinuto potkraj srijede i u četvrtak.

Minimalna temperatura zraka u gorju bila je zamjetno viša od one mjerene u nizinama te usporediva s onom na moru (Sljeme 10 °C, Zavižan 8 °C) jer po visini u jugozapadnoj i južnoj struji stiže topao zrak kao posljedica primicanja visinske doline sa zapada koja će se preko naših krajeva premjestiti tijekom četvrtka. Nakon ove kratke i gotovo nezamjetne promjene vremena, prema sadašnjim prognostičkim materijalima, nad nama će ponovno "zasjesti" anticiklona pa se većinom suho vrijeme nastavlja barem do početka sljedećeg tjedna.

Slika 1. ECMWF prognoza AT 500 hPa i temperature na 500 hPa za Europu za 3. 11.2015. u 12 UTC

U hladno doba godine stabilne vremenske prilike često se očituju vedrinom na Jadranu, dok se u unutrašnjosti, posebice u nizinama, ponajviše uz vodene površine zadržava magla ili niska naoblaka (Tablica 1).

Slika 2. Satelitska slika RGB HRV Near Natural od 3.11.2015. u 9 UTC. Žuto su niski oblaci i magla. (Izvor: Eumetsat, DHMZ)

Tablica 1. Prosječan broj dana s maglom i mrazom na nekim kopnenim postajama u studenom

Mjesto Broj dana s maglom Broj dana s mrazom
Zavižan 21 1
Slavonski Brod 14 9
Križevci 11 9
Karlovac 11 6
Parg 10 6
Zagreb Grič 9 2
Sisak 9 7
Bjelovar 8 6
Pazin 8 12
Varaždin 8 9
Zagreb Maksimir 7 9
Ogulin 6 6
Osijek 6 6
Gospić 6 6
Knin 2 5

Mraz je u studenom također česta pojava u kontinentalnoj Hrvatskoj (Tablica 1.). Danas ga je bilo u cijeloj unutrašnjosti, a slab mraz zabilježen je i mjestimice uz obalu.

Slika 3. Minimalna temperatura zraka na 2m i na 5 cm visine na glavnim meteorološkim postajama

I sutra će u unutrašnjosti, kao i danas (slika 2.) biti magle i mraza, a magla i niska naoblaka mogu se mjestimice i dulje zadržati, posebice u istočnoj Hrvatskoj. Na Jadranu će oblaka prema večeri biti više nego prethodnih dana, a poneka kap kiše može pasti uglavnom na sjevernom dijelu.

Ako je suditi po narodnoj izreci "Studenoga južina, veljače mrzlina", hladno vrijeme nas tek čeka. No, vjerojatnost za izrazito hladnu zimu (za mjesece: prosinac, siječanj i veljaču) vrlo je mala prema sada dostupnom prognostičkom materijalu. Kakva nas zima očekuje objavit ćemo krajem studenog kada će svi potrebni izračuni biti na raspolaganju.