1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Prvi korak k novom računskom i podatkovnom centru ECMWF-a u Italiji

DHMZ, 3. 3. 2017. − Vijeće država članica Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) ovlastilo je Florence Rabier, generalnu direktoricu ECMWF-a, da za sljedeći sastanak Vijeća pripremi sporazum na visokoj razini s Vladom Republike Italije o novom računskom i podatkovnom centru u Bolonji.

Vijeće je ovu odluku donijelo na izvanrednom sastanku održanom 28. veljače i 1. ožujka 2017. godine, sazvanom nakon opsežnog procesa ocjenjivanja ponuda za lokacije u Velikoj Britaniji (tri lokacije), Finskoj, Islandu, Luxemburgu i Italiji. Međunarodni stručnjaci i predstavnici zemalja članica koji su ocjenjivali ponude uspoređivali su sukladnost ponuda sa zadanim kriterijima - tehničkim, financijskim, kriterijima isporuke i dr.

Direktorica Rabier komentirala je razloge traženja nove lokacije za računski i podatkovni centar te je istaknula: "Već neko vrijeme jasno je da sadašnji prostorni i računalni kapaciteti ne omogućavaju fleksibilnost potrebnu za budući rast i promjene u visokoj tehnologiji. Kako je navedeno u Strategiji 2025, koju smo objavili u rujnu prošle godine, smatramo da daljnja poboljšanja vremenskih prognoza ovise o našoj sposobnosti da znanost podržimo s proporcionalnom snagom visoke tehnologije. Za ostvarenje srednjoročnih ciljeva do 2020. godine trebamo 10 puta veće računalne kapacitete. Tri ključne komponente su razvoj tehnologije, sposobnost povećanja efikasnosti i dodatni procesori. Ova posljednja točka zahtijeva značajno proširenje infrastrukture našeg računskog i podatkovnog centra i ne može biti ostvarena na postojećoj lokaciji. To je bio okidač za traženje nove lokacije. Impresionirana sam kvalitetom svih dostavljenih ponuda i radujem se početku razgovora s talijanskom vladom"

Slijedećih nekoliko mjeseci ECMWF i talijanska vlada trebaju detaljno raspraviti pravne, financijske i tehničke elemente ponude koji će biti predstavljeni na idućem sastanku Vijeća u lipnju.